Partij van de Arbeid


Den Haag, 15 juli 2010

Vragen van de leden Van Dam en Eijsink (beiden PvdA) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie

over de bewapening van lokale milities in Afghanistan


1. Heeft u kennis genomen van het artikel "Afghans to form local forces to fight Taliban" in de New York Times van 14 juli jl., waarin wordt gemeld dat de Afghaanse regering na intensieve onderhandelingen met militaire commandanten van de NAVO heeft ingestemd met de vorming van lokale gewapende milities, die overigens geen milities mogen heten, waarvan Amerikaanse militaire officials hopen dat zij tijdelijk zullen helpen in afgelegen regio's aanvallen van de Taliban te verijdelen? 1)


2. Kunt u de strekking van het artikel bevestigen?


3. Was u op de hoogte van deze onderhandelingen tussen NAVO-officials en de Afghaanse regering?


4. Op welke wijze zijn de NAVO-lidstaten betrokken bij de vormgeving van dit plan?


5. Wat was uw opvatting over de wenselijkheid van dit plan?


6. Hoe beoordeelt u het geschetste risico dat stammen dankzij de bewapening hun onderlinge strijd met meer geweld kunnen voortzetten en dat het bewapenen van lokale groepen tot toename van het geweld zou kunnen leiden?


7. Hoe beoordeelt u het geschetste risico dat dit plan door veel Afghanen gezien zal worden als werkgelegenheidsproject, een manier om makkelijk geld te verdienen, en zodoende andere economische ontwikkeling kan verhinderen?


8. Welke garantie is er dat werkelijk sprake is van een korte termijnplan en dat na het verstrijken van die korte termijn (hoe lang is dat eigenlijk?) mensen hun wapens en uniformen weer inleveren?


9. Hoe groot acht u het risico dat een en ander zal leiden tot verminderd vertrouwen in overheidsfunctionarissen aangezien ongetrainde lokale mensen wel een uniform gaan dragen en zodoende namens de overheid opereren?


10. Hoeveel geld steekt de NAVO hierin? Waaruit wordt dat gefinancierd? Levert Nederland direct of indirect ook een bijdrage?


1) Zie: http://www.nytimes.com/2010/07/15/world/asia/15afghan.html?_r=1&th&emc=th