International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam


Nieuw op Tiger Releases: DVD-box met jonge Maleisische cinema

Het International Film Festival Rotterdam brengt samen met ParOvisie en Studio Media Madness een bijzondere collectie Maleisische films uit. De DVD-box 'Young Malaysia collection', vanaf 16 augustus te koop voor 34,95 euro via onder meer de webshop van het IFFR, toont vijf recente speelfilms van een succesvolle jonge generatie filmmakers uit Maleisië. Alle films, ook afzonderlijk verkrijgbaar, zijn ondersteund door het Hubert Bals Fonds van het IFFR.

Het symbolische eerste exemplaar van de DVD-box wordt op vrijdag 13 augustus om 22.00 in filmtheater Rialto (Amsterdam) overhandigd aan filmmaker Woo Ming Jin (Maleisië). Woo, een van de grote Maleisische filmtalenten van dit moment, is aanwezig bij de vertoning van zijn jongste film Women on Fire Looks for Water (2009) tijdens de eerste editie van het filmfestival World Cinema Amsterdam.

De Young Malaysia collection bevat vijf films van vier jonge, getalenteerde Maleisische makers die samen de New (of No) Wave-generatie vormen. Het Hubert Bals Fonds heeft de ontwikkelingen in Azië altijd op de voet gevolgd. Inmiddels gevierde arthouse-regisseurs als Gouden Palm winnaar Apitchatpong Weerasethakul, Jia Zhang-ke en Garin Nugroho werden in een vroeg stadium van hun carrière door het fonds ondersteund. Young Malaysia collection bevat:

At the End of Daybreak - Ho Yuhang (2009, 94 min)
Een nieuwsbericht op tv over twee vermoorde meisjes vormde de inspiratiebron voor dit misdaaddrama van Ho Yuhang, die eerder op het IFFR draaide o.a. met Sanctuary (VPRO Tiger Award-kandidaat). Maleisische moderne film noir over de onwettige relatie tussen een 23-jarige man en een 15-jarig meisje. Ho Yuhang neemt deel aan IFFR's online coproductie-initiatief Cinema Reloaded.

Love Conquers All - Tan Chui Mui (2006, 90 min.)
Winnaar VPRO Tiger award op het festival van 2007. Gevoelige en onuitgesproken sfeertekening van de innerlijke wereld van een jonge vrouw die in Kuala Lumpur in handen valt van een zich als pooier ontpoppende, grootsteedse geliefde.

My Daughter - Charlotte Lay Kuen Lim (2009, 76 min.) Intieme studie van de onderlinge afhankelijkheid van een slordig levende kapster en haar onzekere tienerdochter. Geen melodrama, maar een moedig experiment dat complexe gevoelens vooral visueel tot uitdrukking brengt. Genomineerd voor een VPRO Tiger Award op het festival van 2010.

Rain Dogs - Ho Yuhang (2006, 94 min.)
Een jongen gaat naar de grote stad en komt van een koude kermis thuis. Ho Yuhang maakt van dit archetypische verhaal een mooie, gevoelige en originele film. Met hoofdrollen voor het bruisende Kuala Lumpur en het platteland van Maleisië.

Woman on Fire Looks for Water - Woo Ming Jin (2009, 99 min.) Vader en zoon worstelen met de liefde in een klein Maleisisch vissersdorp. Terwijl pa een oude liefde opzoekt met wie hij jaren geleden had moeten trouwen, staat zijn zoon voor een dilemma. Kiest hij voor het meisje op wie hij verliefd is, of voor de dochter van zijn baas?

DVD details: Maleisië, 2006-2009, 445 minuten, Mandarijn / Kantonees, 4:3 / 16:9, Nederlands en Engels onderiteld

Extra's: 15Malaysia (vijftien korte films gemaakt door de nieuwe generatie Maleisische filmmakers waarin ieder zijn of haar visie op het hedendaagse Maleisië neerzet), andere korte films en interviews.

(Einde persbericht)