Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

's-Hertogenbosch, vrijdag 9 juli 2010

Internationaal talent naar
's-Hertogenbosch voor BYTS,

de Bosch Young Talent Show

Multimedia kunstenaar Jon Kessler (USA) vervangt Hans Ulrich Obrist bij opening BYTS

Donderdag 15 juli wordt in 's-Hertogenbosch de eerste editie van de Bosch Young Talent Show (BYTS) geopend. Tijdens dit tiendaagse kunstevenement zullen meer dan veertig, recentelijk afgestudeerde beeldende kunstacademiestudenten uit Europa en de VS, hun werk tentoonstellen.

De bekende New Yorkse kunstenaar Jon Kessler opent de expositie. Kessler is een multimedia kunstenaar die onder meer bekend is door zijn kinetische beeldhouwwerken. In maart van dit jaar exposeerde Kessler zelf nog in de Amsterdamse Beurs van Berlage in het kader van de kunstmanifestatie Niet Normaal * Difference on Display.

Het concept van BYTS is uniek. De deelnemers werden geselecteerd door gerenommeerde kunstenaarscouts uit de zogenaamde Bosch-steden*, de steden die zich mogen verheugen in het bezit van een of meer werken van Jheronimus Bosch. Ook Jon Kessler behoorde tot deze selecte groep scouts en heeft drie New Yorkse kunstenaars voorgedragen.

Naast een grote expositie wordt voor de BYTS-deelnemers een 'Summerschool' georganiseerd, met onder meer bezoeken aan Nederlandse musea en nationale exposities.

BYTS vindt plaats van 15 t/m 25 juli 2010 in AKV | St. Joost (Avans Hogeschool) te 's-Hertogenbosch. Deze beeldende kunst expositie wordt georganiseerd in het kader van Jheronimus Bosch 500, de meerjaren manifestatie rondom Nederlands beroemde schilder Jheronimus Bosch.

Opening donderdag 15 juli 17.00 uur
16 t/m 18 juli 11.00 - 21.00 uur
23 t/m 24 juli 11.00 - 21.00 uur
25 juli 11.00 - 17.00 uur

Toegangsprijs ¤ 7,50 / CJP ¤ 3,00
Tot en met 18 jaar gratis.

www.bosch500.nl


* Steden die werk van Jheronimus Bosch onderdak verlenen in openbare kunstcollecties: 's-Hertogenbosch, Berlijn, Brugge, Brussel, Frankfurt, Gent, Lissabon, Londen, Madrid, New Haven, New York, Parijs, Rotterdam, Venetië, Wenen, Washington.

In 2016 herdenkt de stad 's-Hertogenbosch dat Jheronimus Bosch er 500 jaar geleden overleed. Dat jaar vormt het hoogtepunt van de manifestatie Jheronimus Bosch 500. Vanaf 2010 wordt er jaarlijks een speciaal samengesteld programma aangeboden. Beeldend kunstenaars, filmmakers, bewoners, kunstacademiestudenten, dansers, musici, theatermakers, kunsthistorici en culturele instellingen laten zich inspireren door de creativiteit van Nederlands belangrijkste schilder uit de Middeleeuwen.

Het actuele programma van 2010 ziet er als volgt uit: 15 t/m 25 juli Bosch Young Talent Show 21 t/m 24 oktober Bosch Art Film
6 november Bosch Requiem

De Bosch Young Talent Show is één van de activiteiten georganiseerd door stichting Jheronimus Bosch 500, op weg naar de herdenking van de schilder in 2016.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht