NCRV

Achter de voordeur

Nieuwe start in Culemborgse wijk, Terweijde, in Achter de voordeur.

Donderdag 15 juli
21.35 uur, Nederland 2

Jan van der Meijden (43) woont sinds anderhalve maand in de wijk Terweijde in Culemborg. De wijk is bekend vanwege de spanningen tussen Marokkanen en Molukkers. Jan is hier, na zijn scheiding, komen wonen met zijn vier zoons en vier honden. Hij probeert er een nieuwe start te maken en dat is niet eenvoudig. Om goed voor zijn kinderen te kunnen zorgen, draait hij nachtdiensten in een hotel.

Als hij âs ochtends thuiskomt ziet hij nog twee van vier jongens, laat hij de honden uit en gaat vervolgens vier uur slapen. Als de kinderen thuis komen heeft hij het huishouden gedaan en gaat hij koken. De kinderen hebben een betere band met hun vader gekregen.

Een aantal buren mag een kijkje nemen achter de voordeur van hun nieuwe buurman. Hoe zullen ze reageren op zijn verhaal?

Het tweede verhaal speelt in de Friese stad Sneek.

Anneke Hogendorp (65) woont al twintig jaar met haar man Gerben in Sneek. Ze geniet volop van haar pensioen en besteedt veel tijd aan haar drie dochters en de kleinkinderen.

Eigenlijk heeft ze 4 dochters, maar haar een na jongste dochter Jolanda is overleden toen ze één jaar en tien manden oud was.

Dit is nu 35 jaar geleden, maar zoiets vergeet je nooit meer: âHet is als een amputatie zonder verdovingâ. Toch weet Anneke ook een positieve kant te noemen: âAls ik mensen met verdriet zie, hoef ik niet meer met woorden te komen, ik sla een arm om ze heen of huil gewoon met ze mee. Ik ben niet meer bang voor het verdriet van anderenâ.

In hoeverre zijn de buren bij haar in de straat op de hoogte van haar verdriet?

Wat is het verhaal van de buren bij jou in de straat? Weet jij wie je buurman écht is? Klopt het wel wat je van hem denkt? In deze nieuwe serie van Achter de voordeur nemen buren weer een kijkje in elkaars huis en elkaars leven, en dat levert vaak bijzondere ontmoetingen op.