Ingezonden persbericht


Feestelijke FILMpremière in aanwezigheid van de
culturele attaché van de Argentijnse Ambassade

Donderdag 15 juli - aanvang 19.30 uur
Filmhuis Den Haag, Spui 191, Den Haag

El último verano de la Boyita
The last summer of la Boyita

Met prijzen overladen, tedere film van de
Argentijnse filmmaakster Julia Solomonoff (Hermanas)

Vanaf 15 juli te zien in de filmtheaters

In aanwezigheid van de heer Marani, de culturele attaché van de Argentijnse Ambassade, vindt donderdagavond 15 juli in Filmhuis Den Haag, Spui 191, een feestelijke première plaats van de met prijzen overladen Argentijnse film El último verano de la Boyita (The last summer of la Boyita) van de in New York wonende Argentijnse filmmaakster Julia Solomonoff (1968, Rosario, provincie Santa Fe, Argentinië). Aanvang: 19.30 uur.

Na afloop kan men een toost uitbrengen onder het genot van een goed glas Argentijnse wijn, aangeboden door de Ambassade. Vanaf dezelfde dag is El último verano de la Boyita tevens te zien in Amsterdam (Het Ketelhuis), Utrecht (Springhaver) en Nijmegen (LUX).

Na haar speelfilmdebuut Hermanas (2005) maakt Julia Solomonoff wederom indruk. Nieuwsgierigheid, verwarring, een vage zoektocht en enkele ontdekkingen kenmerken de zomer die het meisje Jorgelina met haar vader doorbrengt op het Argentijnse platteland, terwijl haar moeder en oudere zus in de stad zijn gebleven. Op het eind van haar kindertijd beleeft ze een aantal beslissende ervaringen met haar tienervriend en zal ze stap voor stap haar eigen identiteit gaan bepalen.

Met aandacht voor de pracht van de kleinste details schetst Julia Solomonoff in deze gevoelige film de tegenstellingen tussen stad- en plattelandsbewoners, de vooroordelen, de kleine tegenslagen en vijandigheden en vooral het thema van seksuele bewustwoording. Het resultaat is een tedere en uiterst nauwkeurige film over het achterlaten van je jeugd.

Een zomer om nooit te vergeten op het Argentijnse platteland Jorgelina brengt samen met haar vader de zomer door op het zinderende Argentijnse platteland. Daar raakt zij dik bevriend met leeftijdsgenoot Mario, een in zichzelf gekeerde boerenzoon die aan het trainen is voor een paardenrace. Op een leeftijd die het einde van haar kindertijd markeert, ontdekt Jorgelina dat Mario geen gewone jongen is. Hij houdt iets geheim. Haar door nieuwsgierigheid gedreven zoektocht naar de waarheid leidt tot verwarring, angst en uiteindelijk het nemen van een cruciale beslissing. Het wordt een zomer om nooit te vergeten.

Prijzen
Audience Award - Toulouse Latin-American FF 2010;
Special Jury Award - Sofia IFF 2010;
Jordan Alexander Ressler Screenwriting Award - Miami IFF 2010; Best Supporting Actress (Mirella Pascual);
Best Photography (Lucio Bonelli);
Special Jury Price - Cartagena IFF 2010;
Special Mention (Premio Signis);
Premio Caminos - La Habana IFF 2009

Credits
Regie / scenario: Julia Somonoff (Hermanas, regieassistente bij o.a. Motorcycle Diaries). - Camera: Lucio Boneli - Productie: Pepe Salvia, Maria Teresa Arida, Lucia Seabra & Julia Solomonoff Cast: o.a. Guadelupe Alonso, Nicolas Treise & Mirella Pascual Argentinië, 2009, 86 minuten, 35mm