KRO

KRO De Wandeling: Van de middag naar de avond

Uitzenddatum: 16/07/2010

Het vrijdagmiddagprogramma KRO De Wandeling wisselt deze zomer van een middaguitzending naar een avonduitzending. Door de grote waardering en constant stijgende kijkcijfers verhuist het programma vanaf 16 juli van 17.00 uur naar 18.25 uur op Nederland 2. "De positieve tendens is mede te danken aan het feit dat De Wandeling afgelopen seizoen meer en meer het scherpst van de snede opzocht, met confronterende en inspirerende verhalen", legt presentator Hella van der Wijst uit. In de zomer worden nog herhalingen uitgezonden. In het nieuwe seizoen, vanaf 10 september, wandelt Hella weer met gasten, die een bijzonder of aangrijpend verhaal hebben en op hun eigen manier allemaal inspirerend zijn.

In het nieuwe seizoen wandelt Hella onder andere met een veroorzaker van een dodelijk ongeluk. Hoe leef je verder, nadat je iemand ongewild hebt doodgereden? En hoe kan het dat een dader troost vindt bij de moeder van het slachtoffer?
Daarnaast is het verhaal te zien van voormalig fotomodel in rolstoel en schrijfster Annemarie Postma van de bestseller 'The Deeper Secret'. Haar geheim voor geluk is overgave. "Elke dag is pure overgave, als je iets leert met deze handicap dan is het overgave en acceptatie. Je verzet opgeven tegen dat wat is".

Ook wandelt Hella met een vrouw die al vanaf haar twaalfde doet aan zelfbeschadiging, Marcia Kroes. "Als ik in mezelf sneed dan voelde ik niks. Snijden was mijn overlevingsstrategie om de pijn van binnen niet te voelen en omdat de lichamelijke pijn beter te verdragen is". Zelfbeschadiging is een onbegrepen fenomeen en één van de grootste taboes. Hulpverleners weten vaak niet hoe ze er mee om moeten gaan. Marcia's pleit voor een onconventionele aanpak en krijgt daarvoor steeds meer steun.

In de Maand van de Spiritualiteit november en jubileumjaar van Santiago de Compostela, gaat KRO De Wandeling onderweg naar dit eeuwenoude pelgrimsoord in Spanje. Elke uitzending loopt een andere bekende Nederlander met Hella een gedeelte van deze pelgrimsroute. Die zowel voor gelovige als niet gelovigen een steeds grotere aantrekkingskracht heeft. Onder andere bioloog en schrijver Midas Dekkers durft de uitdaging aan en wandelt mee.

Hella: "Het is mooi om te zien dat een programma al meer dan tien jaar het leven van steeds meer mensen binnenloopt. Ik hoop dat onze trouwe kijkers met ons meegaan en dat we op het nieuwe uitzendtijdstip nog meer nieuwe kijkers kunnen inspireren met bijzondere, soms confronterende levensverhalen van eigenlijk heel gewone mensen."

KRO De Wandeling, vanaf vrijdag 16 juli in het vervolg om 18.25 uur op Nederland 2.
Een nieuw seizoen start vanaf vrijdag 10 september op Nederland 2.