Smaakmakend programma voor een cultureel kookpunt in Veghel

01/07/2010 10:38

Reclamemakkers

Ingrediënten: grootste aardappeltaart ter wereld, reuzenvogelnest en een 700-koppig orkest

VEGHEL - Men neme 4.000 kg aardappels, een vogelnest van 10 meter doorsnede met een reuzenei, alsmede 700 muzikanten die een zeven minuten durende compositie spelen en je hebt nog maar slechts enkele ingrediënten voor een cultureel kookpunt. Op 16, 17 en 18 juli a.s. vindt in het Brabantse Veghel voor de vierde keer op rij een groot evenement plaats; het Slokdarmfestival. Drie dagen boordevol kunst, cultuur, muziek en culinaire verrassingen. Met topartiesten als Alain Clark, Wende Snijders, Sidney Samson, Cesar Zuiderwijk en Candy Dulfer, maar ook chef-kok Pierre Wind, kunstenaars als Jeanne van Heeswijk en Andreas Hetfeld en schrijfster Susan Smit en nog heel veel meer. Het evenement vindt plaats op meerdere locaties en podia in het centrum van Veghel en de toegang is helemaal gratis. Kijk voor meer info op www.slokdarmfestival.nl

Totaal vinden liefst 302 presentaties en optredens plaats door zo'n 2.225 deelnemers. Dit wordt medemogelijk gemaakt door ruim 160 vrijwilligers, 90 sponsoren en vijf subsidiënten. Een van de vele hoogtepunten zal ongetwijfeld een nieuw 'Wereldrecord Food' worden. In een enorme stalen pan van liefst 32,5 m2 wordt een reuzen aardappeltaart bereid die ongetwijfeld het Guiness Book of Records gaat halen. Een andere bijzondere act is een door de kunstenaar Andreas Hetfeld ontworpen, en samen met leerlingen vervaardigd reuzennest. Dit nest heeft een doorsnede van ruim 10 meter, waarin een groot aluminium ei wordt gelegd en vervolgens op een 40 meter hoge graansilo zal worden geplaatst. Daar zal het te bezichtigen zijn voor het publiek.

Niet te beschrijven

Ik het kader van het 700-jarige bestaan van Veghel schreef componist Dan Loredan een 7 minuten durende compositie die tijdens het festival uitgevoerd zal worden door zo'n 700 amateurmusici afkomstig uit de kring Veghel in het stadspark. Nabij deze locatie zijn ook een aantal vermaarde chefkoks actief in een Bedoeïenentent, alwaar men kan genieten van culinaire streekgerechten.

Het zijn maar enkele van de vele smaakmakende acts en activiteiten tijdens het festival dat werkelijk bol staat van de muziek, toneel, beeldende kunst, performance en culinaire hoogstandjes, waaronder zelfs een chique 'hondendiner'. Het Slokdarmfestival in Veghel kun je eigenlijk niet beschrijven, je moet het gewoon zien, proeven, horen en beleven. In 2008 bezochten ruim 40.000 mensen het festival. Dit jaar verwacht de organisatie nog meer bezoekers te trekken. Het festival wordt zondagavond 18 juli afgesloten met een optreden van Candy Dulfer op het Cehave-terrein.

Drie dagen lang Veghels cultureel en culinair goed

Veghel staat bekend als dé Voedingsstad van Noord-Brabant. De plaats is de wieg van enkele van Nederlands grootste voedingsbedrijven waaronder Mars, DMV Campina, CeHaVe, Jumbo en Sligro, Hutten Catering en Maison van den Boer. In 2004 werd besloten om een festival te organiseren, waarbij voeding centraal stond. Een logische keuze, want de meeste inwoners van Veghel en haar omgeving werken in de voedingsindustrie en hieraan gelieerde bedrijven. Aangezien het festival in 2004 zeer geslaagd was, werd in de zomers van 2006 en 2008 opnieuw zinderende programma's gepresenteerd die tienduizenden bezoekers naar Veghel trokken. Het evenement kreeg inmiddels landelijke aandacht en de provincie rekent het festival momenteel tot één van de drie belangrijkste culturele evenementen van Noord-Brabant.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.slokdarmfestival.nl