NCRV

ZomerNachten - Andreé van Es

Andreé van Es maakt live radioprogramma

Vrijdag 16 - Zaterdag 17 juli 2010
00:00 uur, Radio 1

Grande dame GroenLinks in unieke reeks ZomerNachten

Andrée van Es maakt in de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 juli een eigen radioprogramma in de NCRV-serie ZomerNachten op Radio 1. In haar rol als gastvrouw neemt zij de luisteraar mee in haar eigen verhaal. Wat ze zal gaan vertellen in anderhalf uur live radio, weet alleen zij zelf.

Andrée van Es kwam op jonge leeftijd in de Tweede Kamer voor de PSP, een van de partijen die in 1989 opging in het nieuwe GroenLinks. Ze was Kamerlid en fractievoorzitter. In 1990 trad ze terug, werd directeur van debatcentrum de Balie in Amsterdam, radiomaker voor de VPRO, voorzitter van GGZ Nederland en daarna directeur-generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Sinds kort is Van Es terug in de politiek, als GroenLinks wethouder Werk, Inkomen en Participatie, Diversiteit en Integratie, Inburgering en Bestuurlijk stelsel in Amsterdam.

Andrée van Es heeft een zoon en was getrouwd met de in 1997 overleden politicus Maarten van Traa.

ZomerNachten onderscheidt zich doordat er geen presentator in het programma aanwezig is. In Zweden, waar dit format al vijftig jaar een groot succes is, luisteren dagelijks één miljoen mensen naar de verhalen die bekende en onbekende landgenoten over zichzelf vertellen. De Nederlandse variant zal in het NCRV-Radio 1-programma Casa Luna te horen zijn.

Andere makers van ZomerNachten zijn:


* Victor Muller, eigenaar Spyker en Saab


* Marcel Lüske, pokerlegende


* Diederik van Vleuten, cabaretier


* Abram de Swaan, socioloog


* Ramsey Naser, dichter des vaderlands


* Linda Rose Smit, lokaal bestuurder Basra/Irak

ZomerNachten onderscheidt zich doordat er geen presentator in het programma aanwezig is. In Zweden, waar dit format al vijftig jaar een groot succes is, luisteren dagelijks één miljoen mensen naar de verhalen die bekende landgenoten over zichzelf vertellen. De Nederlandse variant zal in het NCRV-Radio 1-programma Casa Luna te horen zijn.

De NCRV maakt negen afleveringen van ZomerNachten, iedere vrijdag- op zaterdagnacht in de periode van 9 juli tot en met 27 augustus om 00.00 uur op Radio 1. ZomerNachten is er ook op internet: zomernachten.ncrv.nl.