Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Verkeershinder door werk aan A12 en bij Luik

Ongeveer 1 miljoen Nederlanders vertrekken het komend weekend naar hun vakantiebestemming. Iets meer dan de helft gaat naar het buitenland. De rest blijft in Nederland. Vertrekkende vakantiegangers zullen dit weekend in eigen land niet voor grote verkeersproblemen zorgen verwacht de ANWB. Wel zorgt de afsluiting van de A12 naar Den Haag voor vertraging. De weg is tussen Woerden en Bodegraven het hele weekend dicht.

Vrijdag wordt het vanaf het middaguur snel drukker en zal het aantal files volgens de toeristenbond toenemen. Vooral in Midden-Nederland met als knelpunten de A1, de A28 en de A50. Ook op de A2 Amsterdam - Den Bosch moet verkeer aanschuiven. Toch zal de avondspits van 16 juli niet veel drukker uitpakken dan op andere vrijdagen. Veel mensen zijn immers al vrij.

In het buitenland wordt het nu per weekend drukker vanwege het groeiende vakantieverkeer. In België hebben vakantiegangers via de E25 naar Luxemburg veel last van de werkzaamheden bij Luik. Er is maar één rijstrook open. In Frankrijk staan de meeste files op de A6/A7 Parijs - Lyon - Orange, A9 Orange - Spaanse grens en op de A10 Parijs - Bordeaux bij Orléans. De Tour de France verplaatst zich van het zuidoosten naar de Pyreneeën. In Duitsland begint de zomervakantie in het dichtbevolkte Noordrijnland-Westfalen en bij de Opelfabrieken in Rüsselsheim, Kaiserslautern en Bochum. De grootste kans op files hebben automobilisten op de A1 bij Hamburg, de A3 Frankfurt - Neurenberg (veel werkzaamheden) en op de wegen rond München. In Oostenrijk is de A10 Salzburg - Villach het grootste knelpunt. Ook daar zijn veel werkzaamheden. Voor de Tauerntunnel zal het verkeer uren vast staan. In Zwitserland lopen de wachttijden voor de St Gotthardtunnel (A2) zaterdag op. Vooral richting zuiden wordt het druk.

Evenementen in Nederland met kans op files:
André Rieu op het Vrijthof Maastricht, 16 tot 18 juli Zwarte Cross in Lichtenvoorde, 16 tot 18 juli
Extrema Outdoor, Aquabest, Best/Eindhoven op 17 juli Tilburgse kermis, 16 tot 25 juli met Roze Maandag 19 juli


---- --