Ministerie van Defensie

Vierde toestel maakt Herculesvloot compleet

16 juli 2010, 9.10 uur

De laatste van 2 nieuwe C-130-transportvliegtuigen is gisteren op Vliegbasis Eindhoven aangekomen. Defensie beschikt nu in totaal over 4 toestellen van dit type.

Vliegbasis Eindhoven is de thuisbasis van de Nederlandse C-130's. De Herculessen zijn ingedeeld bij 336 Squadron.

Van de 2 inzetbare toestellen is er nu een gestationeerd op Kamp Mirage in de Verenigde Arabische Emiraten. Een derde toestel is begin maart afgeleverd en onlangs voor technische aanvullingen teruggevlogen naar de firma Marshall te Cambridge. Dit is onderdeel van de geplande Operational Test and Evaluation (OT&E). Na deze fase wordt ook dit vliegtuig ingezet. Voor de nieuwste aanwinst van de 'groene vloot' start de OT&E over een week.

De toegenomen inzet tijdens vredesmissies en levering van noodhulp vraagt om meer luchttransportcapaciteit bij Defensie. Het in gebruik nemen van de derde en vierde C-130 voorziet deels die behoefte.

Primitieve omstandigheden

De vierde C-130, met staartnummer G781, maakt de Hercules-transportvloot op Vliegbasis Eindhoven compleet. Foto: Joris van Boven

De Hercules kan van onverharde startbanen opstijgen en erop landen. De toestellen spelen mede daarom een belangrijke rol in het transport van personeel en goederen van en naar Afghanistan.