Gemeente Zwolle

Huisvesting bijzondere doelgroepen verbetert

De gemeente Zwolle maakt vorderingen met de huisvesting van specifieke bewonersgroepen, maar heeft meer tijd nodig om de plannen te realiseren. Dat blijkt uit de tussenrapportage resultaatafspraken huisvesting bijzondere doelgroepen, van het college van burgemeester en wethouders.

Het gaat om afspraken om (woon)voorzieningen te realiseren voor mensen die niet zelfstandig kunnen wonen. Dat zijn mensen met een psychisch-, psychiatrisch-, psycho-sociaal- of verslavingsprobleem of met een lichamelijke of verstandelijke beperking, of ouderen met een zorgindicatie.

In de tussenrapportage stelt het college vast dat op diverse fronten initiatieven van de grond zijn gekomen, maar dat het in aantal gevallen schort aan afspraken met woningcorporaties en betrokken zorginstellingen. De verwachting is dat de resultaatafspraken in het voorjaar van 2011 zijn gerealiseerd.

Projecten

Het college merkt op dat diverse projecten inmiddels in gang zijn gezet. Zo vindt er een vergroting plaats van het aanbod van vastgoed voor bijzondere doelgroepen, onder meer dankzij een voorziening voor de opvang van gezinnen.

Ook maken corporaties, gemeente en instellingen een betere afweging tussen het belang van de cliënt en de belangen van omwonenden. Verder wordt er gewerkt aan een digitale kaart, om de huisvesting van specifieke doelgroepen beter over stad te spreiden. De afspraken over de spreiding zijn nog niet gemaakt.

Meerjarenprogramma

De resultaatafspraken worden gebruikt voor een op te stellen meerjarenprogramma huisvesting bijzondere doelgroepen. Volgens het college is daaraan behoefte, omdat gemeente en corporaties voor belangrijke keuzes staan in het woonbeleid en de strategische ruimteplanning. Ook biedt het programma de mogelijkheid om initiatieven en plannen voor de huisvesting van bijzondere doelgroepen te toetsen.