Prominente Nederlanders doen dringend beroep op informateurs Rosenthal

16/07/2010 10:20

Stichting Lezen & Schrijven

In verschillende dagbladen verschijnt, te beginnen vanaf vandaag in De Telegraaf een oproep van Het Forum AtotZ. De leden van het Forum, met o.a. Frans Bauer, Wendy van Dijk, André Rieu, Paul Witteman en Ed Nijpels, roepen de informateurs op om de volgende zin in het regeerakkoord op te nemen: 'Dit kabinet doet er alles aan om laaggeletterdheid voor 2014 met 50% te verminderen'.

"Anderhalf miljoen volwassenen in Nederland kunnen bijna of helemaal niet lezen en schrijven. Iedereen wil er wat aan doen, op school, bij de gemeente, de provincie bij werkgevers- en werknemersorganisaties maar het blijft bij goede bedoelingen omdat er geen centrale regie is. Daarvoor hebben we toch een regering, een kabinet dat van Nederland een kennisland wil maken?", aldus Paul Witteman, lid van Het Forum AtotZ.

Op de website forumatotz.nl licht het Forum de oproep verder toe en draagt vijf concrete actiepunten aan: 'Het Forum AtotZ hecht een groot belang aan een brede aanpak van dit maatschappelijke probleem. Dit moet toch mogelijk zijn in een welvarend land als Nederland? Om dit daadwerkelijk te bereiken is het nodig zo snel mogelijk nieuwe keuzes te maken. Keuzes die net zo vanzelfsprekend zijn als het kunnen lezen en schrijven. Waarom zouden we langer wachten als een aantal oplossingen zo voor de hand ligt?'

De oproep verschijnt vandaag ook op posters langs de wegen in Den Haag en zal morgen te zien zijn in NRC Handelsblad. Op korte termijn zal het Forum weer van zich laten horen en een beroep doen op de sociale partners en de samenleving.

Het Forum AtotZ is een onafhankelijk en informeel platform dat bestaat uit 28 prominente Nederlanders met verschillende achtergronden, die ieder een toonaangevende rol spelen op hun eigen vakgebied. Het Forum AtotZ is in 2008 in het leven geroepen om een nieuwe impuls te geven aan de aanpak van laaggeletterdheid. Het Forum vraagt breed aandacht voor het belang van taal, lezen en schrijven en spoort de samenleving aan laaggeletterdheid aan te pakken. Het Forum AtotZ bestaat uit de volgende mensen:

Nurten Albayrak-Temur, Peter Bakker, Frans Bauer, Hans de Boer, Daphne Deckers, Wendy van Dijk, Adriaan van Dis, Huub van Doorne, Rabbijn Raphael Evers, Louise O. Fresco, Inez de Graaff, Pieter van den Hoogenband, Yvon Jaspers, André Knottnerus, Tania Kross, Hendrik de Kubber, Paul de Leeuw, Paul van Loon, Ed Nijpels, Frits van Oostrom (voorzitter), André Rieu, Paul Rosenmöller, Paul Scheffer, Raymond Spanjar, Naema Tahir, Humberto Tan, Jean-Marc van Tol, Paul Witteman.





http://www.forumatotz.nl