Ultimatum cao VVT verlopen

16/07/2010 10:40

ABVAKABO FNV

Nu het door Abvakabo FNV uitgebrachte ultimatum aan de werkgevers in de Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) vanochtend om tien uur is verlopen, heeft de vakbond ook juridisch alle mogelijkheden om vakbondsacties te organiseren. Werkgeversorganisaties ActiZ en BTN hebben de bonden laten weten dat ze het ultimatum verwerpen.

De werkgevers hebben na het uitbrengen van het ultimatum wel een nieuw bod uitgebracht. Dat bod is ontoereikend. Wim van der Hoorn, bestuurder van Abvakabo FNV: "Praten heeft pas zin als de werkgevers tegemoet komen aan de eisen die in het ultimatum staan. Werkgevers bieden nu een loonsverhoging, maar pakken die aan de andere kant weer terug door voor te stellen dat werknemers hun leeftijdsuren inzetten voor scholing. Scholing wordt nu betaald uit het scholingsbudget die elke instelling al hoort te hebben. Zo wordt scholing een speelbal. Dat is niet eerlijk omdat werknemers scholing belangrijk vinden om betere zorg te kunnen verlenen."

Daarnaast willen de bonden het huidige systeem van leeftijdsuren handhaven, terwijl de werkgevers dit juist willen afschaffen. De bonden zijn wel bereid om het systeem om te vormen, zoals dat recent is gebeurd bij andere zorgcao's (Ziekenhuizen, Geestelijke Gezondheidzorg, Gehandicaptenzorg). In dat vernieuwde systeem kunnen werknemers vrije tijd krijgen om zorg en arbeid, werk en privé beter te combineren. "Het omvormen van de leeftijdsuren moeten we zuiver houden", zegt Van der Hoorn, "en niet vanwege de kosten voor de werkgever vermengen met scholing. Het voorstel van de werkgevers om de loonsverhoging door werknemers zelf te betalen, is onacceptabel."

De leden van Abvakabo FNV zijn de leden bereid om in actie te komen voor een goede cao. Een van de middelen die Abvakabo FNV wil inzetten de komende maanden is het verstoren van de administratieve processen bij de verschillende organisaties. De werkgevers in deze sectoren zijn voor financiering van de activiteiten deels afhankelijk van formulieren die door de werknemers worden ingevuld. Met het verstoren van dit proces wil Abvakabo FNV de druk op de werkgevers opvoeren zonder de cliënten te treffen.

Over Abvakabo FNV

Abvakabo FNV is de grootste vakbond in de publieke sector met meer dan 350.000 leden. De bond zet zich in voor de belangen van werknemers in diverse beroepsgroepen in de sectoren zorg, welzijn, overheid, nuts, post en telecom. Abvakabo FNV ondersteunt haar leden bij conflict en carrière in elke fase van hun loopbaan.