Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: "Bewering Venezuela mist elke grond"

Nieuwsbericht | 16 juli 2010

De bewering van Venezuela dat het nationale luchtruim zou zijn geschonden door een helikopter van de Koninklijke Marine mist elke feitelijke grond. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Verhagen laten meedelen aan de Venezolaanse ambassadeur in Den Haag. Minister Verhagen brengt deze week een werkbezoek aan Aruba en de Nederlandse Antillen. Donderdag sprak hij op Curacao met de premier van de Nederlandse Antillen De Jongh-El Hage over het buitenlands beleid en de betrekkingen met Venezuela.

"Ik heb begrepen dat Venezuela overleg wil voeren," zei minister Verhagen na afloop. "Nederland is daartoe uiteraard bereid. Wij zullen de feiten verstrekken, zodat de regering van Venezuela kan zien dat er geen enkele grond is voor klachten."

Hij benadrukte dat de marine en de kustwacht hun taken goed moeten kunnen uitvoeren, en er ook surveillance moet kunnen plaatsvinden vanuit de lucht. Zowel Venezuela als het Koninkrijk hebben veel baat bij de bestrijding van de drugshandel en van reddingsmissies.

Eerder bezocht minister Verhagen het aeronautisch steunpunt van de kustwacht op het vliegveld Hato op Curacao. Hij sprak met de bemanning van de patrouillevliegtuigen en de helikopter, en sprak zijn waardering uit voor hun uitstekende werk.

Minister Verhagen verklaarde dat Nederland en Venezuela de afgelopen maanden twee maal op hoogambtelijk niveau diplomatiek overleg hebben gevoerd. Hij sprak de wens uit dat die politieke dialoog wordt voortgezet.

"Venezuela is het grootste buurland van het Koninkrijk, en goede buren moeten open met elkaar kunnen spreken en niet vervallen in beschuldigingen."