Hulporganisaties waarschuwen voor inhoudsloos referendum Soedan

16/07/2010 11:01

ICCO

Over zes maanden beslist Zuid-Soedan door middel van een referendum over volledige zelfstandigheid. Dit leidt tot een nieuw conflict als Nederland en andere landen die betrokken zijn bij het vredesakkoord tussen Noord en Zuid-Soedan zich nu niet uitdrukkelijker bemoeien met de voorbereidingen van het referendum, zo vrezen Nederlandse organisaties.

Als over een aantal precaire kwesties niet snel duidelijkheid komt, dreigt een uitgehold referendum, waarschuwen ontwikkelings- en vredesorganisaties ICCO, Cordaid en IKV Pax Christi in het rapport 'Renewing the Pledge'. Kwesties zoals de verdeling van olieopbrengsten tussen Noord- en Zuid-Soedan, de controle over waterverdeling en de consequenties voor burgers van het opdelen van Soedan zijn niet vastgelegd. Ze staan daarmee een effectief referendum in de weg. Nederland moet de diplomatieke druk opvoeren om die zaken tot een akkoord te brengen. "Burgers weten anders niet wat de consequenties zullen zijn van hun keuze", aldus Chantal Daniëls van ontwikkelingsorganisatie ICCO.

Op 9 januari 2005 werd het Comprehensive Peace Agreement (CPA) ondertekend. Dit vredesverdrag maakte een einde aan de decennia durende burgeroorlog waarbij bijna twee miljoen Soedanezen om het leven kwamen. In het verdrag is vastgelegd hoe de rivaliserende partijen in de toekomst om zullen gaan met zaken als machtsdeling, verkiezingen, de verdeling van olieopbrengsten, inzetten van voormalige strijders en de grens tussen Noord- en Zuid-Soedan. De implementatie van het vredesverdrag eindigt met een referendum over de zelfstandigheid van Zuid-Soedan. "Zonder een overeenkomst op korte termijn tussen de regeringen van Noord- en Zuid-Soedan is het niet uit te sluiten dat een nieuw conflict ontstaat", zegt Daniëls. "Bijvoorbeeld over olie, die vrijwel alleen in Zuid-Soedan te vinden is."





http://www.icco.nl