Belgische Federale Overheid

operationele en efficiënte contacten ontwikkelen is nog beter »

Olivier Chastel : « Het middenveld raadplegen is goed, maar operationele en efficiënte contacten ontwikkelen is nog beter »

Datum: 15 juli 2010

Staatssecretaris voor Europese zaken Olivier Chastel heeft op de 464ste plenaire zitting van het Europees Economisch en Sociaal Comité de prioriteiten van het Belgisch Voorzitterschap van de Raad van de EU voorgesteld.

Op dit moment zullen de inspanningen van het Belgisch Voorzitterschap vooral gericht zijn op de versterking van het toezicht op de financiële sector. « We hopen dat de samenwerking tussen de Raad en het Parlement zal leiden tot een snelle goedkeuring van initiatieven zodat de nieuwe architectuur voor het financieel toezicht tegen 1 januari 2011 operationeel is », zei Olivier Chastel over de uitweg uit de crisis. Op het vlak van economisch bestuur moeten vorderingen worden geboekt op het vlak van de controle door de Commissie en de Raad van de nationale begrotingsplannen alvorens ze worden voorgelegd aan de nationale parlementen, en op het vlak van sancties voor de lidstaten die de doelstellingen inzake budgettaire houdbaarheid.

De Staatssecretaris heeft vervolgens de herleving van de groei aangehaald. Het Belgisch Voorzitterschap zal de EU2020-strategie verder uitvoeren via verschillende initiatieven, in het bijzonder inzake onderzoek, ontwikkeling en innovatie. « We zullen grote inspanningen doen om de knelpunten en de symbolische blokkering van het Europees octrooi aan te pakken », zei de Staatssecretaris. « Deze blokkering, die nu al jaren aansleept, is een rem voor de groei, de innovatie en het concurrentievermogen van de Europese industrie », voegde Olivier Chastel hieraan toe.

De bevordering van sociale vooruitgang en de strijd tegen armoede waren eveneens prioriteiten waarop de Staatssecretaris de nadruk legde. « De Raad zal de prioritaire actieterreinen zoals de stimulering van groene jobs, het identificeren van werkgelegenheidsniches voor senioren, de strijd tegen alle vormen van discriminatie op het werk en de ontwikkeling van de flexizekerheid behandelen », zei de Staatssecretaris.

Betreffende de inclusieve benadering van het Belgisch Voorzitterschap ten opzichte van het middenveld, verklaarde Olivier Chastel ter beschikking te staan van de Europese Economische en Sociale Raad om de verschillende beleidslijnen van het Voorzitterschap te evalueren en te bekrachtigen. « Het middenveld raadplegen is goed, maar operationele en efficiënte contacten ontwikkelen is nog beter », zei Olivier Chastel.