Waterschap Aa en Maas

Schoonmaakactie wiel door Waterschap

Waterschap Aa en Maas heeft de afgelopen periode een schoonmaakactie uitgevoerd in een wiel langs de Oijense Bovendijk in Oijen. Het wiel is een overblijfsel van een kolk langs de rivierdijk ontstaan na een dijkdoorbraak. Als gevolg van een geklapte mestsilo op een nabijgelegen perceel is in januari een hoeveelheid mest in het wiel terechtgekomen. Na een opruimactie destijds leek dit voldoende te zijn verwijderd. Helaas bleken er na verloop van tijd alsnog stank- en waterkwaliteitsproblemen op te treden.

Na het incident in januari zijn er gelijk maatregelen genomen en is de vrijgekomen mest verwijderd. Naar nu is gebleken is er nog een deel van de mest in het wiel achtergebleven. Dit is in combinatie met aanwezige bladeren, takken, etc. gaan rotten. Er is een drijflaag ontstaan en er is sprake van stankoverlast. De eerste werkzaamheden hebben enkele dagen geduurd. De drijflaag is meerdere keren verwijderd maar kwam ook steeds, zij het in afnemende mate, terug.
Op dit moment worden de ontwikkelingen regelmatig gecontroleerd en zal het waterschap als de drijflaag van voldoende dikte is opnieuw in actie komen.