Groen!

10 roetfilters

door Hermes Sanctorum (Vlaams parlementslid) op 16 juli 2010 in "Milieu en natuur"

Dit jaar werden nog maar 10 aanvragen ingediend bij de Vlaamse overheid om een roetfilter te installeren op een oude dieselwagen. Nochtans zorgt een roetfilter voor een enorme daling in uitstoot van fijn stof. In 2009 waren er 66 aanvragen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Hermes Sanctorum heeft opgevraagd.

Uitstoot door dieselwagens is een belangrijke oorzaak van de aanwezigheid van fijn stof in de lucht. De Vlaamse overheid voorziet sinds maart verleden jaar een premie voor de installatie van een roetfilter. Hermes Sanctorum vroeg in november al om de premie aan te passen naar Nederlands model. In Nederland werden reeds meer 100.000 auto's en vrachtwagens voorzien van een roetfilter. Meer dan een half jaar later past minister van Leefmilieu Schauvliege nu eindelijk de premie aan door een volledige terugbetaling van de kosten in te voeren.

"Maar het gaat over meer dan roetfilters alleen. Dit is een symptoom voor een falend fijnstofbeleid in Vlaanderen, en dat terwijl onze milieuminister de volgende zes maanden het Europees gezicht voor milieu is. Echte maatregelen om de uitstoot van fijn stof te verminderen blijven uit. In Nederland bijvoorbeeld is de verkeersbelasting gebaseerd op de impact op het milieu: voor wagens die veel fijn stof produceren, betaalt de eigenaar meer en wie minder fijn stof uitstoot, betaalt minder belasting. Het is ook onbegrijpelijk dat nog steeds nieuwe dieselwagens zonder roetfilter worden verkocht in Vlaanderen," stelt Vlaams parlementslid Sanctorum.

Volgend jaar zal Vlaanderen een boete moeten betalen aan Europa wegens de te hoge concentraties fijn stof in de lucht. Fijn stof veroorzaakt ernstige gezondheidsrisico's en is de belangrijkste oorzaak voor het verlies aan gezonde levensjaren in Vlaanderen. Maar voor minister Schauvliege lijkt het allemaal niet zo dringend.

"Er is niet alleen een gebrek aan een structureel fijnstofbeleid, de Vlaamse regering heeft vooral plannen om de uitstoot van fijn stof te verhogen. De Lange Wapper, uitbreiding van de luchthaven in Zaventem, de uitbreiding van de Ring rond Brussel... Fijn stof is duidelijk geen prioriteit voor minister Schauvliege en haar collega's," stelt Sanctorum vast.

Contact: Hermes Sanctorum -
Deel Deel
Hermes Sanctorum

Vlaams Volksvertegenwoordiger
www.hermessanctorum.be
Facebook Netlog Youtube Twitter -Submit RSS