Delta


---

DELTA sluit biodieselfabriek Biovalue

Middelburg, 16-7-2010

DELTA heeft besloten Biovalue, de biodieselfabriek in Eemshaven, te sluiten. De afgelopen maanden heeft DELTA gezocht naar andere oplossingen voor de fabriek maar die hebben geen positief resultaat opgeleverd. DELTA betreurt de sluiting. DELTA zal de 26 personeelsleden helpen bij het vinden van ander werk.

Marktomstandigheden debet aan beslissing
Eind 2005 stapte DELTA in de ontwikkeling van de eerste biodieselfabriek (Biovalue) in Nederland met een belang van 65%. In 2008 werd DELTA volledig eigenaar. Destijds waren de vooruitzichten goed want al in 2005 werd het bijmengen van biodiesel bij gewone diesel verplicht. Dat begon met 2% en moest volgens EU-richtlijnen uitgebreid naar 5,75% in 2010.

In 2008 en 2009 liep de productie van biodiesel fors terug als gevolg van grootschalige buitenlandse import (met name uit de VS, Indonesië, Maleisië en Argentinië). Daarnaast werd door de overheid de bijmengverplichting verlaagd naar 4%. Door de afgenomen vraag was Biovalue in 2009 gedwongen de productie gedurende drie maanden stil te leggen. Door deze marktwijzigingen sloot Biovalue het boekjaar 2009 met verlies.

Gezien deze ontwikkelingen heeft DELTA zijn biodieselactiviteiten kritisch beoordeeld. De veranderde markt, de wetgeving en ontwikkelingsmogelijkheden waren reden voor een grondige evaluatie. DELTA besloot eerder een eenmalige non-cash-afschrijving ter hoogte van 45 miljoen euro ten laste van het resultaat over 2009 te nemen. De kosten voor de sluiting van de fabriek liggen tussen de 2 en 3 miljoen euro.

DELTA N.V. is een zelfstandige fullserviceprovider op het gebied van (duurzame) energie en water, afvalverwerking, digitale diensten en infrastructuur.
Door deze diensten gecombineerd aan te bieden, speelt DELTA in op de behoefte aan comfort en gemak. Voor de particuliere klant betekent dit: één leverancier voor alles wat via een kabel of leiding het huis binnenkomt. Voor de zakelijke afnemer: een op maat gemaakt contract waarin DELTA een gewenste combinatie van diensten aanbiedt, tegen scherpe voorwaarden. De aandelen van DELTA zijn in handen van negentien Zeeuwse en Brabantse gemeentes en de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland.