Gemeente Leudal


Nieuws

Leudal neemt voorbereidingsbesluiten voor intensieve veehouderij

In het najaar 2010 houdt de gemeente Leudal een maatschappelijk debat over de inrichting van een aantrekkelijk buitengebied. Enerzijds moet voorkomen worden dat er onomkeerbare situaties ontstaan die bij voorbaat een wissel trekken op de uitkomsten van dit debat. Anderzijds is het niet wenselijk dat bedrijven in de veehouderij, die zich op duurzame locaties willen voorbereiden op komende nieuwe wet- en regelgeving op het gebied van dierenwelzijn en uitstoot van ammoniak `op slot gezet' worden. Om deze reden heeft de gemeenteraad van Leudal op 13 juli jl. besloten om voorbereidingsbesluiten te nemen voor enkele categorieën bedrijven.

Met een voorbereidingsbesluit verklaart de gemeenteraad dat een bestemmingsplan wordt voorbereid. Op grond van de Woningwet moeten bouwaanvragen die na de inwerkingtreding van dit voorbereidingsbesluit zijn ingediend worden aangehouden. Hiermee wordt dus voorkomen dat nog gebruik wordt gemaakt van de rechten die lopende bestemmingsplannen bieden, maar die in het toekomstige bestemmingsplan mogelijk komen te vervallen. In een aantal specifieke gevallen kan de aanhoudingsplicht worden doorbroken, bijvoorbeeld voor bedrijfswoningen en knelsituaties.

De genomen voorbereidingsbesluiten betreffen de locaties van de zogenaamde `stoppers' en `afbouwers' in het kader van aanstaande aanscherping van wetgeving op het gebied van dierenwelzijn en milieu, de veeteeltbedrijven die binnen een zone van 200 meter van een kern liggen en bedrijven met een bouwblok groter dan 2,5 hectare. In totaal gaat het om circa 100 bedrijven.

Tevens heeft de gemeenteraad besloten tot aanpassing van het zogenaamde Beleidskader intensieve veehouderij. Daarin is de maximum grootte van een bouwblok teruggebracht van 3 naar 2,5 hectare. Zo wordt voorkomen dat er nu (principe) medewerking moet worden verleend aan aanvragen die mogelijk als een ongewenste ontwikkeling worden beschouwd in het toekomstige beleid als resultaat van het maatschappelijk debat.

Betrokkenen die vragen hebben naar aanleiding van de raadsbesluiten kunnen bellen met de gemeente Leudal, 0475 - 85 90 00.