Openbaar Ministerie

Breda, 16 juli 2010

Messen, vuisten en t-shirts, kortom Bredase themaweek geweld tegen medewerkers met een publieke taak

Deze week is een drietal zaken van geweld tegen gezagdragers voor de rechter geweest. Het OM heeft op zitting benadrukt geweld tegen deze personen niet te tolereren. Zij moeten ongestoord, zonder geweld, beledigingen of bedreigingen hun werk kunnen doen.

De minderjarige die verdacht wordt van o.a. de mishandeling van vier arrestantenvervoerders in het cellencomplex van de rechtbank Breda hoorde begin deze week een fikse strafeis aan: 138 dagen jeugddetentie, een voorwaardelijke plaatsing in een jeugdinrichting, deelname aan het intensieve SDA-j traject, en verplichte behandeling in een GGZ-instelling. De reeds 40 dagen in voorarrest zittende verdachte van een gewelddadige winkeldiefstal in april zou van de officier van justitie nog eens 30 dagen de cel in moeten, naast een voorwaardelijke gevangenisstraf dient hij 80 uur 'voor de gemeenschap' te werken.

Gisteren hoorde een Tilburger een half jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf eisen voor winkeldiefstal met geweld en de bedreiging met een mes van twee politiemensen.

Het OM benadrukt het doen van aangifte door medewerkers met een publieke taak. Dat kunnen naast politieagenten, ook bijvoorbeeld baliemedewerkers, zwembadpersoneel, leraren, stewards bij een voetbalwedstrijd of buschauffeurs zijn.

Naast bovengenoemde gewelddadige benadering van met name medewerkers Politie Midden en West Brabant, doken de afgelopen week ook t-shirts op met beledigende teksten richting politie. Deze t-shirt, te bestellen via internet, worden door de politie in beslag genomen en de drager kan een transactie tegemoet zien van 170 euro. Afgelopen weken is er tegen vier Tilburgers proces-verbaal opgemaakt. Drie van hen deed vrijwillig afstand van het shirt, bij een is het beledigende t-shirt in beslag genomen. Het OM vindt dat de dienders op straat hun werk moeten kunnen doen zonder dat ze te maken hebben met beledigingen, verbaal of non-verbaal.

Noot voor de redactie (