Gemeente Bergen op Zoom


Debat Bergse Haven duurt voort

De gemeenteraad heeft gisteren, 15 juli, haar raadsvergadering vervolgd, waar ze dinsdag mee is begonnen. Op de agenda stond de tweede termijn van het debat over Bergse Haven.

Dit debat heeft ze wederom niet af kunnen maken, vanwege de tijd. Het debat wordt maandagavond, 19 juli om 19.00 uur, vervolgd. Wel heeft ze een aantal andere agendapunten afgehandeld.

Activiteiten Brabantse Wal kunnen doorgaan

De gemeenteraad heeft ingestemd met een begrotingswijziging, zodat de voor 2010 geplande activiteiten binnen het plan 'Brabantse Wal' kunnen worden uitgevoerd. De gebiedsvisie Brabantse Wal moet leiden tot betere natuur, recreatieve gebruiksmogelijkheden en economische activiteiten op de Wal.

Aankoop Den Enghel

De raad is akkoord gegaan met de aankoop van het pand 'Den Engel' aan de Grote Markt in Bergen op Zoom. De gemeente vond het belangrijk dat dit monumentale pand aan de Grote Markt een invulling zou krijgen die paste bij het beeld dat de gemeente voor ogen had. In 2006 heeft de gemeente zich daarom garant gesteld voor ⬠600.000,- . zodat een ondernemer zich kon vestigen. Nadat de ondernemer in financieel zwaar weer was beland, heeft de bank in het voorjaar 2010 de financiering opgezegd. Omdat de gemeente haar garantstellinggeld kwijt zou zijn als het pand aan derden zou worden verkocht, heeft ze gebruik gemaakt van haar eerste recht van koop. CDA, SP en BSD stemden tegen.

Initiatiefvoorstel voornemen tot opheffen geheimhouding rapport Rekenkamer

De raad heeft na een lang debat uiteindelijk het initiatiefvoorstel met het voornemen om de geheimhouding van het rapport van de Rekenkamer op te heffen, weggestemd. Er waren 12 raadsleden voor en 20 tegen. D66 had het initiatiefvoorstel ingediend. De Rekenkamer was een onderzoek begonnen naar hoe zaken zijn gelopen in het project Bergse Haven, maar heeft dit onderzoek nooit afgemaakt.