Gemeente Lochem


Gemeenteraad stelt definitief ontwerp gemeentehuis vast

In haar vergadering van maandag 5 juli heeft de gemeenteraad het definitief ontwerp van het gemeentehuis aan de Hanzeweg in Lochem goedgekeurd. De bouwbestekken kunnen nu worden gemaakt, zodat het werk kan worden aanbesteed bij bouw- en installatiebedrijven. Op de aanbesteding kunnen straks ook Lochemse bedrijven intekenen, als zij voldoen aan de criteria.

Het definitief ontwerp is uitgewerkt door een ontwerpteam waaraan onder meer de architect, een constructeur, een bouwmanager en de gemeente deelnamen. Het is een nadere uitwerking van het voorlopig ontwerp dat de gemeenteraad in december 2009 vaststelde.

Het ontwerp voldoet aan de eisen uit het 'programma van eisen' en kan worden gebouwd binnen het door de raad beschikbaar gestelde budget van 25 miljoen euro. Dit is het bedrag voor het gehele project, inclusief personele lasten en de inrichting van de openbare ruimte. Het nieuwe gemeentehuis is herkenbaar, open, laagdrempelig en duurzaam.

Wat komt waar?
De entree ligt straks aan de Berkelzijde. Vanuit de centrale hal zijn alle verdiepingen zichtbaar. Op de begane grond vinden de bezoekers de receptie, de publieksbalies, het vergadercentrum en een restaurant. De centrale hal wordt zo ingedeeld, dat het mogelijk is om hier bijeenkomsten met inwoners te houden. Denk aan de nieuwjaarsbijeenkomst of een inloop. De afdelingen die veel contact hebben met publiek, worden gehuisvest op of dichtbij de begane grond. De raadzaal krijgt een transparant uiterlijk met veel glas. Inwoners hebben zo letterlijk zicht op het werk van raadsleden en andersom. De raadzaal is ook een prachtige trouwlocatie. Het gebouw kent straks letterlijk geen drempels, zodat het voor iedereen goed toegankelijk is.

Duurzaamheid
De wens is om met de bouw van het gemeentehuis een voorbeeldfunctie te vervullen in duurzaam en energiezuinig bouwen. Dat komt tot uitdrukking in de toepassing van energie- en milieubesparende maatregelen, zoals isolatie in het dak en de muren en drielaags glas. Het gebouw wordt onderhoudsarm en energiezuinig. Bij het gemeentehuis komen in totaal 175 parkeerplaatsen; 75 onder de grond voor gemeentepersoneel en 100 parkeerplaatsen.