KNHS

Vier nationale kampioenschappen op tuigpaardenconcours Norg 16 juli 2010
Netters Sir John

NORG - De inschrijvingen voor het 33ste Norger tuigpaardenconcours stromen binnen. Deelnemers uit heel Nederland melden zich aan. Meer dan 300 aanspanningen verdeeld over 24 rubrieken strijden dinsdag 27 juli aanstaande om de bekers, de linten en het prijzengeld. In een doorlopend programma op het evenemententerrein, dat om 16.00 uur begint en tot circa 22.30 uur duurt, komen tuigpaarden, hackneys en Friese paarden in de baan.

Ervaren juryleden beoordelen de prestaties in de verschillende klassen. Hierbij kijken ze naar de manier waarop de paarden draven. Na het rijden van een paar ronden op de linker- en de rechterhand maakt de jury de uitslag bekend door de aanspanningen in volgorde op het terrein voor de hoofdtribune te plaatsen. Soms moeten de hoogst geplaatsten overrijden om de uiteindelijke volgorde en de winnaar te bepalen.

Norg mag dit jaar vier nationale kampioenschappen verrijden. Bij de Hackneys Grote Maat is de elfjarige Netters Sir John met menner Lambertus Huckriede uit Enschede favoriet voor de nationale titel. De combinatie was kampioen in 2009 en heeft dit seizoen tot nu toe alle wedstrijden gewonnen, waaronder die in Bennekom, Dokkum en Putten.

Huckriede (42) verheugt zich op de titelstrijd in Norg. Hij roemt het evenement vanwege de voortreffelijke organisatie, de mooie wedstrijdbaan, de mogelijkheden om de paarden vooraf los te rijden, de comfortabele tribunes en goede sfeer.
Lambertus Huckriede komt niet aan de start bij het Kampioenschap Tuigpaarden Vierspannen van de Vereniging van Tuigpaardenrijders Nederland (VTN) omdat een van zijn paarden geblesseerd is. Vorig jaar won hij de finale in deze competitie.

In de rubriek Tuigpaarden Categorie 4 Ereklasse verdedigt Susan Bouwman uit Nijeveen met Engberdinas Unitas de nationale titel. Het vierde Nederlands kampioenschap in Norg is de strijd om de hoogste plaats bij de eenspannen Fries ras, gereden door dames. De winnende combinatie van 2009, Sietske de Jong met de dekhengst Wierd út e Polder, is dit jaar niet van de partij omdat het paard van eigenaar is verwisseld.

Hoewel het met de wereldeconomie momenteel niet zo florissant is, merkt het tuigpaardenconcours in Norg hier nauwelijks iets van. Het enthousiasme bij deelnemers, sponsors en publiek is onverminderd groot, zegt voorzitter Geesienus van Zonneveld. De voortdurende inspanningen om het evenement meer kwaliteit en aanzien te geven werpen juist in deze tijd zijn vruchten af. Van Zonneveld heeft er alle vertrouwen in dat het concours ook dit jaar weer een sportief en recreatief succes wordt.