Gemeente Breda

Bevestiging positie wijk- en dorpsraden

De wijk- en dorpsraden krijgen een positie gelijk aan ieder ander in de stad. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders met hen besproken in een kennismakingsbijeenkomst met de wijk- en dorpsraden. Het afgelopen jaar hebben de wijk- en dorpsraden en de gemeente met elkaar gereflecteerd op hun rol en positie en onderlinge relatie. Dat heeft geleid tot een collegebesluit waarin de status aparte wordt opgeheven.

De wijk- en dorpsraden spelen een belangwekkende rol in en voor de stad. Voor de toekomst gaan zij die op een andere wijze vormgeven. Dit ligt in lijn met de wens van het college in @Breda om allianties en partnerschappen te sluiten in de stad. Deze allianties kunnen met eenieder worden aangegaan en komen voort uit de wil bij partijen om zelf initiatieven te nemen en acties uit te voeren. Het college kiest ervoor om iedereen in de stad - inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties - hierbij een gelijkwaardige positie te geven. Aan de wijk- en dorpsraden geeft het college de uitdaging om zonder die status aparte en met de eigen kracht en positie een rol te zoeken die past bij de huidige tijd.

In het verleden zijn instrumenten ingezet en afspraken gemaakt die de wijk- en dorpsraden en de gemeenten nu nog aan elkaar binden. Het verdwijnen van het onderscheid in posities heeft consequenties voor deze instrumenten en afspraken. Zo zal de subsidie gebaseerd worden op activiteitenniveau en niet langer op basis van het bestaansrecht. De overige consequenties zullen later in dit jaar worden besproken.

Breda, 16 juli 2010