Gemeente Het Bildt


Inzameling van grof huishoudelijk afval

16-07-2010 11:40

In 2010 is het ophalen van zowel takken (snoeihout) als het grof huishoudelijk afval (grofvuil) veranderd. In de ene maand worden takken opgehaald en in de andere maand het grof huishoudelijk afval.

Het grof huishoudelijk afval wordt in de week van 19 juli tot 23 juli opgehaald. De exacte inzameldata staan op de afvalkalender 2010.

Opgelet: in een aantal situaties zijn op de u toegezonden kalender 2010 een aantal inzameldata per ongeluk niet correct vermeld. Raadpleeg daarom ook altijd even de afvalkalender beschikbaar via www.omrin.nl. U kunt ook bellen met Omrin via 0900- 210 1 215. U krijgt dan een nieuwe kalender toegezonden.

Hoe kunt u afval aanmelden?
Grof huishoudelijk afval bestaat uit afval dat vrijkomt in een huishouding en niet in de grijze container past, zoals afgedankte (tuin)stoel, tapijt, matras, fiets, wasmachine of droogmolen etc. Hiervoor gelden de volgende regels:

* Voordat u het grofvuil aan de weg legt moet u dat aanmelden. Dit kan op twee manieren, namelijk telefonisch via 0900 - 210 0 215 of via internet www.omrin.nl.
* U bent zelf verantwoordelijk voor het aangeboden afval tot het moment van ophalen.

* Het afval moet u aanbieden ter hoogte van uw huisadres. Wanneer dat plaatselijk niet mogelijk is kunt u dat bij aanmelding aangeven en wordt er in overleg een andere plek aangewezen.
* Als blijkt dat er afval is aangeboden dat niet (of onjuist) is aangemeld dan wordt dit niet meegenomen en zal de gemeente streng handhaven. Dit betekent dat de gemeente het grofvuil op kosten van de aanbieder verwijdert. Het tarief hiervoor bedraagt ten minste EUR 150, afhankelijk van de hoeveelheid.

Wat te doen met bouw-en sloopafval?
Bouw- en sloopafval is geen grof huishoudelijk afval. Bouw- en sloopafval ontstaat bij particuliere nieuwbouw, verbouw, onderhoud, renovatie of sloop van gebouwen en andere bouwwerken of objecten. Dit bestaat meestal uit afvalhout, tuinhout, hekwerk, bielzen, tegels, stenen, (beton)puin, metselwerk etc. Bouw- en sloopafval wordt door de gemeentelijk inzameldienst en mag dus niet worden aangeboden.

Bouw- en sloopafval kan tegen betaling worden ingeleverd bij de Milieustraat in Stiens van maandag tot en met vrijdag van 13.00- 16.30 uur of op zaterdagochtend van 9.00 - 13.00 uur.

Ook kunt u voor bouw- en sloopafval een speciale afvalcontainer huren bij bepaalde afvaltransportbedrijven of een big-bag afvalzak huren bij sommige bouwmarkten.

---