2 miljoen bezoekers voor GaiaPark

16/07/2010 12:09

Gaiapark Kerkrade Zoo

KERKRADE - Vijf jaar na opening bereikt de jongste dierentuin van Nederland dit weekend het geweldige aantal van 2 miljoen bezoekers. Op 1 juni 2005 opende GaiaPark Kerkrade Zoo officieel haar deuren voor het publiek. Slechts 3 maanden na de opening mocht de dierentuin reeds haar 100.000e bezoeker én haar 30.000e abonnementhouder verwelkomen. Inmiddels ontvangt GaiaPark circa 450.000 bezoekers per jaar en heeft de dierentuin maar liefst 48.000 abonnementhouders. De viering van het 5 jarig jubileum én het ontvangen van de 2 miljoenste bezoeker, maken van 2010 een zeer bijzonder jaar voor GaiaPark.

GaiaPark in de prijzen

Dat GaiaPark zeer gewaardeerd wordt door zowel bezoekers als dierentuinkenners blijkt uit de diverse prijzen die het park al in ontvangst mocht nemen. Eerder dit jaar werd GaiaPark namelijk voor het derde opeenvolgende jaar gekozen tot 'Mooiste dierentuin van Nederland en België' (ZooSite). Vorig jaar scoorde de dierentuin het beste van alle Nederlandse dierentuinen in de Uitjestest, van de NS. Ook de ANWB bekroonde GaiaPark eerder met de titel 'Leukste dierentuin van Nederland'.

Wie een wandeling door GaiaPark maakt, ziet ook al snel dat er gekozen wordt voor ruimte voor mens en dier en het park behoort hiermee tot een nieuwe generatie dierentuinen. Alle opgebouwde kennis en kunde over dierentuinen zijn in het park toegepast. Het resultaat is dan ook bijzonder: weidse vergezichten, een overweldigende natuur, ruime dierverblijven, spannende architectuur en een prachtige, gevarieerde diercollectie.

Geboortegolf

De afgelopen vijf jaar zagen maar liefst 416 dieren het levenslicht in GaiaPark. De echte recordhouders waren de doodshoofdapen, waar 63 kleintjes ter wereld kwamen. Op de tweede en derde plaats staan de penseelzwijnen en beverratten met elk 35 jongen. Dankzij de vele geboortes kon GaiaPark bijdragen aan de diverse fokprogramma's voor bedreigde diersoorten die in Europese dierentuinen bestaan. Ook dit jubileumjaar werden vele jonge dieren geboren. Bij de Przewalskipaarden en muskusossen dartelen maar liefst drie kleintjes vrolijk door het buitenverblijf. De twee jonge lynxen van een aantal weken oud en de drie pasgeboren wolven zijn zo nu en dan al goed te zien in het buitenverblijf. Ook de kleine apenkoppen; een gorilla, twee kuif mangabeys, twee witgezichtoestitie's, en een roodgezicht slingeraap, veroorzaken vele enthousiaste oh's en ah's bij bezoekers.

Beestachtig vernieuwend

Om de bezoeker nu, maar zeker ook in de toekomst te blijven boeien, is GaiaPark continu bezig met het opzetten van nieuwe projecten. In de komende jaren wordt vooral de dierencollectie uitgebouwd. Bij nieuwe diersoorten kiest het park bewust voor het creëren van complete leefgebieden in plaats van verblijven voor één specifieke diersoort. Hiermee leert het publiek iets over de samenhang tussen diverse soorten en hun natuurlijke omgeving en dat is waar de hele Gaia-gedachte op is gebaseerd. Daarnaast vindt GaiaPark het belangrijk te kiezen voor dieren die in het wild ernstig bedreigd zijn en waarvoor fokprogramma's bijdragen aan het in stand houden van de populatie. Het biedt ook de mogelijkheid om de bezoeker te wijzen op de gevaren van overbevolking, klimaatverandering en de noodzaak om voorzichtig om te springen met onze wereld. In de toekomstplannen staan dan ook markante diersoorten die aan deze criteria voldoen zoals de imposante bruine Kamtsjatka-beren en een van 's werelds meest bedreigde diersoorten: de Siberische tijger.

Dit najaar nog wordt gestart met de bouw van een volledig nieuwe biotoop waarin onder andere Afrikaanse leeuwen en gieren een verblijf zullen krijgen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.gaiapark.nl/index.php?id=1100

http://www.gaiapark.nl