Gouda heeft eerste scooterparking van Nederland

16/07/2010 13:31

BOVAG

Gouda geeft het goede voorbeeld met de allereerste scooterparking van Nederland. In het hart van de Goudse binnenstad is een plek ingericht waar twaalf scooters stevig vastgezet kunnen worden aan speciale, verankerde palen. Camerabewaking zorgt voor extra veiligheid. Op vrijdag 16 juli is de eerste scooterparking feestelijk geopend door wethouder Hans van den Akker van de gemeente Gouda.

De scooter is bezig aan een forse opmars in Nederland, met name in de steden. Dat groeiende scooterpark verdient een eigen parkeerbeleid in die steden. Daarom pleit BOVAG voor kleine, slimme scooterparkings in de binnensteden van Nederland. De oproep van BOVAG vond recentelijk gehoor bij de gemeente Gouda, waar vandaag de eerste speciaal voor scooters ingerichte parking werd geopend.

Preventief

Scooterparkings als die in Gouda kunnen bijdragen aan het terugdringen van de hand over hand toenemende scooterdiefstal. Vorig jaar werden 13.267 brom- en snorfietsen gestolen, 14,2 procent meer dan een jaar eerder. De meeste scooters worden gestolen in steden, vanaf de straat, aldus Stichting Aanpak Voertuig Criminaliteit (AVC). In Gouda kunnen de scooters worden vastgezet aan een stevige paal. Dat ontmoedigt en frustreert scooterdieven. De tweewieler is immers niet zomaar in een busje te laden. Ook het feit dat de scooterparking in beeld is bij de camerabewaking van de Goudse binnenstad werkt preventief. Tevens zorgen scooterparkings voor een netter straatbeeld en minder overlast op de stoep door geparkeerde scooters.

Goed voorbeeld

Gouwenaar Rolf Cech, eigenaar van Rep.26 Tweewielerspecialisten en bestuurslid van BOVAG Gemotoriseerde Tweewielerbedrijven, is initiatiefnemer van de nieuwe scooterparking: 'Ik hoop dat andere steden het voorbeeld van Gouda zullen volgen en ook van dit soort kleine parkings gaan creëren op open en vrije plekken in het stadscentrum of in gebieden waar nu al veel scooters geparkeerd worden. Zoals bijvoorbeeld hier in Gouda bij de Arcade Bioscoop. Ik ben de gemeente Gouda zeer erkentelijk voor het luisterend oor en de daadkracht die getoond werd bij het realiseren van deze parking.'

Cijfers

Het aantal geregistreerde brom- en snorfietsen in Nederland passeerde eind vorige maar het miljoen. Vorig jaar werden 13.276 brom- en snorfietsen gestolen, dat is 14,2% meer dan een jaar eerder. De eerste vijf maanden van 2010 was het aantal diefstallen al weer met 12,5% gestegen, ten opzichten van dezelfde periode in 2009.

EINDE BERICHT