Pijnacker-Nootdorp


datum 9 juli 2010

Minister Huizinga complimenteert Pijnacker-Nootdorp

Gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft een Mooi Nederland Pluim gekregen van het ministerie van VROM. De pluim is uitgedeeld aan Matthijs Beke, de projectleider van het ruimte-voor ruimte project in Oude Leede. Een project waarbij verspreid liggende kassen worden opgeruimd om een meer open landschap te creëren.
Elke maand deelt het programma Mooi Nederland een pluim uit aan personen die op een bijzondere manier een bijdrage hebben geleverd aan een mooier Nederland. Deze keer dus Matthijs Beke. In een reactie geeft Beke aan dat met deze pluim niet alleen hij, maar de hele projectgroep in het zonnetje is gezet, inclusief oud wethouder Van der Kraan. "Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen". De pluim is wat Beke betreft ook terecht uitgedeeld: "we hebben met de projectgroep op een goede manier een mooie prestatie geleverd. De persoonlijke aanpak ­ met gesprekken aan de keukentafels ­ maakte het project succesvol. Dat kostte veel tijd, aandacht en energie - ook vaak 's avonds - maar heeft uiteindelijk ook veel opgeleverd."
(Zie de bijlage voor het persbericht van VROM)





Bijlage: persbericht van VROM. Ook te lezen op de website www. vrom.nl. Minister Huizinga complimenteert Pijnacker-Nootdorp 08-07-2010
Minister Tineke Huizinga van VROM heeft vandaag een Mooi Nederland Pluim uitgedeeld aan Matthijs Beke, de drijvende kracht achter de sanering van verspreid liggende kassen in Pijnacker- Nootdorp. In deze Zuid-Hollandse gemeente wordt al 18 hectare opgeruimd. Het bijzondere is namelijk dat de gemeente per individuele ondernemer maatwerk levert. Huizinga prees Beke voor zijn durf: "U heeft niet voor de gemakkelijkste weg gekozen, maar steeds oog en oor gehad voor de betrokken tuinders. Door bij hen aan de keukentafel aan te schuiven, heeft u meer voor elkaar gekregen dan met blauwdrukken van bovenaf." De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft twee gebieden waar veel verspreid liggend kassen staan: Oude Leede en Katwijkerbuurt. Door het opruimen van de verspreid liggende kassen wordt het open karakter van dit gebied versterkt. In Oude Leede biedt dit grote kansen voor recreatie. De gemeente maakt met tuinders individuele afspraken. Dit wordt zeer gewaardeerd. Ook het Rijk is te spreken over de lokale aanpak: zo is Oude Leede een van de voorbeeldprojecten van Mooi Nederland. Hierin worden landelijk ervaringen uitgewisseld tussen mensen die zich inzetten voor een Mooi Nederland. Bundeling van kassen
De ministeries van VROM en LNV werken samen met provincies en gemeenten om verspreid liggende kassen op te ruimen en te bundelen in gebieden waar ruimte is voor ontwikkeling. De aanpak richt zich met name op kassen in landschappelijk waardevolle gebieden, zoals Nationale Landschappen en Rijksbufferzones.
In totaal is 10 miljoen euro beschikbaar voor tien projecten, waaronder Pijnacker-Nootdorp (800.000 euro). Met dit geld kunnen tuinders, die door planologische beperkingen niet uit kunnen breiden, hun bedrijf verhuizen naar betere locaties. Daarnaast draagt de aanpak bij aan een mooi Nederland. Verrommeling wordt tegengegaan en de openheid en kwaliteit van het landschap nemen toe. Dit schept kansen voor recreatie en verbetert het vestigingsklimaat.

Pagina 2/2 9 juli 2010