Gemeente Leeuwarderadeel


Sluis Alde Leie in Noordelijke Elfstedenvaarroute klaar

16-07-2010 11:37

De aannemer heeft op vrijdag 16 juli jl. de sluis opgeleverd en overgedragen aan de gemeente het Bildt en de vispassage aan Wetterskip Fryslân.

Hiermee is opnieuw een belangrijke stap gezet in het bevaarbaar maken van de Noordelijke Elfstedenroute. De vaarweg achter de sluis is nog niet bevaarbaar, deze kan in
2013 door de watersporter ontdekt worden.

De sluis is aangelegd omdat het zomerpeil in het Bildt lager is dan die in de Friese waterboezem. Als de dammen weggehaald zouden zijn, zou er teveel landbouwgrond onder water lopen en opnieuw gedraineerd moeten worden. Dat zou de opbrengst van goede akkerbouwgrond verminderen. De vispassage moet zorgen voor een ongestoord leefgebied voor vissen, onder andere voor de beschermde bittervoorn.

Belangrijk
Jaap Keizer, voorzitter van de stuurgroep Noordelijke Elfstedenvaarroute, is blij dat met de oplevering van de eerste sluis. "We zijn in oktober vorig jaar gestart en de sluis Alde Leie is nu conform planning opgeleverd. De werkzaamheden aan de sluis van Wier lopen nog en zijn volgens verwachting klaar in oktober dit jaar. Twee belangrijke onderdelen in het maken van een bevaarbare Elfstedenroute".

Werkzaamheden
Op dit moment wordt ook gewerkt aan de nieuwe brug in de provinciale weg (N393) bij Vrouwbuurtstermolen die eind dit jaar klaar moet zijn. Daarnaast wordt momenteel de particuliere brug bij Poelhûzen verhoogd tot een doorvaarthoogte van 2.50 meter. Alle werkzaamheden moeten leiden tot een bevaarbare Elfstedenvaarroute in 2013 voor pleziervaartuigen met een diepgang van 1,30meter en een maximale hoogte van 2.50 meter.

Stuurgroep Noordelijke Elfstedenvaarroute
De stuurgroep Noordelijke Elfstedenvaarroute bestaat uit de gemeenten het Bildt, Ferwerderadiel, Leeuwarden, Leeuwarderadeel, Menaldumadeel en Tytsjerksteradiel, de provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân. Het project Noordelijke Elfstedenvaarroute is onderdeel van Het Friese Merenproject. De gemeente Leeuwarderadeel treedt namens alle partijen op als opdrachtgevende partij voor het hele project. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Leader+, Westergozone, ILG (Landelijk Gebied), Stadsregio Leeuwarden en het Waddenfonds.
---