Radboud Universiteit Nijmegen



Mathematische fysica aan Radboud Universiteit van uitzonderlijk hoge kwaliteit

Datum bericht: 16 juli 2010

Het wiskundig onderzoek in Nederland is van hoog niveau en wordt internationaal hoog gewaardeerd, zo concludeert de internationale evaluatiecommissie die afgelopen najaar het wiskundeonderzoek aan zes Nederlandse universiteiten in de periode 2002-2008 heeft doorgelicht.

Complimenten
De commissie complimenteert de wiskundigen van de Radboud Universiteit. De kwaliteit van de onderzoeksstaf is zeer goed en met de aanwezige expertisegebieden geeft deze een solide basis voor verdere uitbouw. Dat is niet makkelijk voor een klein instituut, maar de resultaten tot nut toe zijn veelbelovend.

Mathematische fysica: excellent
Mathematische fysica krijgt de hoogste lof toegezwaaid: het Nijmeegse onderzoek is van uitzonderlijk hoge kwaliteit. De hoogleraren zijn excellente wiskundigen die belangrijke bijdragen leveren aan hun onderzoeksgebieden en de jonge wetenschappers zijn getalenteerd en veelbelovend. De kwaliteit van de groep is mede af te meten aan de hoeveelheid toegekende onderzoeksprojecten en de participatie in commissies. De groep speelt tevens een centrale rol op het gebied van bestuur en outreach.

Algebra en logica: goed
De Nijmeegse groep heeft goede onderzoeksresultaten behaald op het gebied van de computeralgebra en logica, mede in samenhang met de informatica. Tevens speelt zij een belangrijke rol in het onderwijs. In de onderzochte periode is de kwaliteit en samenhang aanmerkelijk vooruitgegaan en heeft de groep aan levensvatbaarheid en dynamiek gewonnen.

Toegepaste Stochastiek: indrukwekkend verleden, nieuwe programma goed gekozen
De Financiële wiskunde is een actieve groep die samen met gerespecteerde collega's uit de gehele wereld publiceerde in topbladen. Het nieuwe programma in de richting van de natuurwetenschappen en neuroscience, dat in 2010 onder een nieuwe hoogleraar startte, is volgens de commissie goed gekozen.

Outreach
De commissie signaleert verder dat de Nijmeegse wiskundigen met indrukwekkende activiteiten laten zien dat outreach bij hen op gelijke voet staat met onderwijs en onderzoek. De commissie noemt daarbij als voorbeelden het schrijven van een wetenschapshistorische roman, het behandelen van filosofische vragen, en advisering over het middelbaar wiskundeonderwijs. Allemaal outreachactiviteiten met bijzondere maatschappelijke relevantie.

De commissie evalueerde naast de Radboud Universiteit Nijmegen de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam, de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Leiden en de Universiteit Utrecht. De wiskunde aan de technische universiteiten is apart gëevalueerd.