Gemeente Valkenswaard

onderzoek veiligheid Valkenswaard

Resultaten onderzoek veiligheid Valkenswaard

Met een goed beeld van de veiligheidssituatie zijn gemeente, politie en ander veiligheidspartners beter in staat om voor een veilige leefomgeving te zorgen. Daarom is in het najaar van 2009 een onderzoek naar de beleving van veiligheid en leefbaarheid in Valkenswaard gehouden, de zogenaamde Veiligheidsmonitor. De resultaten hiervan zijn medio juni ontvangen. Deze resultaten worden gebruikt voor de nieuwe nota veiligheid 2011-2014, die nu in de maak is en naar verwachting in december door de gemeenteraad zal worden vastgesteld.

Het algemene beeld dat uit de veiligheidsmonitor 2009 naar voren komt is dat het redelijk tot goed gesteld is met de leefbaarheid en veiligheid in de gemeente Valkenswaard. De meeste scores wijken gemiddeld gezien niet veel af van de gemiddelde scores van vergelijkbare, zes andere gemeenten in de regio (Best, Geldrop-Mierlo, Nuenen c.a., Oirschot, Son en Breugel en Veldhoven). In Valkenswaard komt jeugdoverlast het minste voor, als we afgaan op de incidenten per 1000 inwoners.

De wijken
Binnen de bebouwde kom komt de wijk Turfberg het beste uit deze analyse. Bewoners ervaren weinig overlast en het aantal woninginbraken per 1.000 woningen is lager dan in de hele gemeente, evenals het aantal vernielingen.

De wijken Geenhoven, Het Gegraaf en Kerkakkers scoren op een aantal aspecten minder goed dan andere wijken. Het percentage mensen dat in Geenhoven aangeeft dat dronken mensen op straat vaak voorkomt ligt bijna even hoog als in het centrum. Hierdoor ligt het cijfer voor de sociale overlast in deze wijk boven het gemeentelijke gemiddelde.

Het centrum van Valkenswaard komt als minst goede gebied uit de analyse. Zowel de overlast door jongeren en dronken mensen, verloedering, vernielingen, bedreigingen, diefstal van fietsen en uit auto's en verkeersoverlast komen meer voor dan elders in de gemeente. Desondanks liggen de rapportcijfers voor de leefbaarheid en de woonomgeving in de buurt van het gemeentelijk gemiddelde.

In Borkel en Schaft liggen de rapportcijfers voor de leefbaarheid en de woonomgeving hoger dan het gemeentelijke gemiddelde, maar het cijfer voor de veiligheid is lager. Met name het aantal woninginbraken, diefstal van of uit motorvoertuigen en het aantal verkeersincidenten per 1.000 inwoners ligt in Borkel en Schaft duidelijk hoger dan in heel de gemeente. Daar staat tegenover dat de cijfers voor de sociale samenhang en overlast beter zijn. De meeste mensen in Borkel en Schaft kunnen redelijk tot goed opschieten met de mensen in de buurt. Ook de mate van overlast door buurtbewoners is gering.

Dommelen wijkt op de scores voor de leefbaarheid en veiligheid niet erg veel af van de gemeente Valkenswaard. De rapportcijfers voor de leefbaarheid, veiligheid en de woonomgeving liggen in de buurt van het gemiddelde, in Dommelen Noord wordt de veiligheid zelfs beter beoordeeld dan gemiddeld. Opvallend is dat het aantal vernielingen per
1.000 inwoners in Dommelen (Noord en Zuid) lager is dan het gemeentelijke cijfer, maar dat de bewoners wel aangeven dat er verloedering plaatsvindt in de buurt. In Dommelen Zuid wordt tevens iets meer dreiging ervaren dan elders in de gemeente.

U kunt het gehele rapport hier downloaden, het rapport is ook te vinden op deze site onder de optie 'Veiligheid'.