Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Diergezondheid, op weg naar duurzaamheid

16 jul 2010

Hoewel exacte meetgegevens ontbreken, lijkt de gezondheidsstatus in de Nederlandse veehouderij te verbeteren. Tegelijk neemt de maatschappelijke belangstelling voor diergezondheid en dierenwelzijn toe. De samenleving is veel minder bereid gezondheidsrisicoâs voor mens en dier te accepteren. De huidige discussie over diergezondheid is daarom een duidelijk signaal. Diergezondheid eist nog scherpere aandacht van alle betrokkenen.

Dat concludeert Wageningen UR Livestock Research in een beschouwing over ontwikkelingen in de diergezondheid in de afgelopen decennia.

Wageningen UR Livestock Research constateert diverse dilemmaâs die verbetering van diergezondheid in relatie tot duurzaamheid in de weg kunnen staan. Wensen voor dierenwelzijn (bijvoorbeeld buitenuitloop) kunnen conflicteren met diergezondheid. Benutting van nieuwe kennis en inzichten kan hier mogelijk uitkomst bieden.

Kern blijft, dat we maatregelen om diergezondheid te bevorderen ook moeten toetsen op hun effecten voor duurzaamheid. Dus inclusief ecologische footprint, dierenwelzijn in de brede zin, economie en invloed op diergezondheid en volksgezondheid nu én in de toekomst.

Voor een duurzame veehouderij in 2023 gaat het niet alleen om wat deskundigen als feiten erkennen, maar ook om het vertrouwen van de samenleving in die feiten. Op beide aspecten is nog forse voortgang te boeken.

De beschouwing van Wageningen UR Livestock Research is door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) benut als onderliggende informatie voor haar rapportage over de voortgang naar een duurzame veehouderij (Van Zeijts et al., 2010).

Download hier de volledige beschouwing

Zie het origineel
Contact

Ferry Leenstra
Tel. 0320 - 238 517