Gemeente 's-Hertogenbosch

16-07-2010
Parallelweg krijgt vóór 2014 aansluiting op Zandzuigerstraat

Minder verkeer door de binnenstad

Het college heeft besloten om vóór 2014 de Parallelweg te verlengen naar de Zandzuigerstraat. De Parallelweg schuift hiervoor op naar het spoor en krijgt een brug over de Dieze. Het verder doortrekken van de Parallelweg naar de Hambakenweg (richting A59) en de aansluiting van de Vogelstraat hierop volgen in een later stadium: na 2020. Dit is nog wel steeds het gewenste eindbeeld. Met het doortrekken van de Parallelweg moet aan de grote stroom van autoverkeer door de binnenstad een eind komen.

Samen met de huidige Magistratenlaan vormt de Parallelweg straks een nieuwe verbinding tussen de Randweg en de Zandzuigerstraat. Deze nieuwe verbinding moet er vooral voor zorgen dat er minder verkeer door de binnenstad rijdt via het Heetmanplein, de Koningsweg en de Brugstraat. Bovendien zorgt de nieuwe Parallelweg voor een betere ontsluiting van Boschveld en het Paleiskwartier. Het college houdt nadrukkelijk de mogelijkheid open dat de Parallelweg wordt doorgetrokken naar de Hambakenweg (richting A59). Maar op dit moment is daarvoor de noodzaak (nog) niet aanwezig. Daarmee kiest het college voor een gefaseerde uitvoering.

2x1 rijstroken
De nieuwe Parallelweg komt pal langs het spoor te liggen, krijgt 2x1 rijstroken en wordt een 50 km/uur weg. Eerder was er sprake van 2x2 rijstroken. Maar het college wil extra doorgaand verkeer door de stad voorkomen en dit niet stimuleren door een bredere weg te maken. Verder komen er vrijliggende fietspaden en bij de kruising van de Zandzuigerstraat en de Parallelweg komt een ongelijkvloerse aansluiting.

Het geld voor de realisatie van de eerste fase is al door de gemeenteraad in 2004 beschikbaar gesteld. Ook de provincie Noord-Brabant heeft een bijdrage aan het project toegezegd. De totale projectkosten bedragen ongeveer EUR 26 miljoen waarvan zowel de gemeente als de provincie de helft voor hun rekening nemen.