Gemeente Valkenswaard


Oplossing N69 komt in zicht

Eindelijk verlost van de uitlaatgassen en de onveilige situatie voor de deur? Al 40 jaar wordt er over de N69 gepraat. Zonder resultaat. Dankzij een totaal nieuwe aanpak is er een oplossing in zicht. Deze drukke weg van Eindhoven naar België loopt dwars door Aalst en Valkenswaard en zorgt voor allerlei problemen.

De nieuwe aanpak heet de 'Brede Belangen Benadering'. Oftewel een aanpak waarbij zo'n twintig verschillende partijen samen werken aan een oplossing. Van gemeente tot natuurvereniging, van ondernemersclub tot burger actiecomité. Allemaal uit de directe regio. De provincie is eigenaar van de weg en voert de regio over de Brede Belangen Benadering.

Oplossing voor de hele regio
Er zijn twee grote verschillen met vroeger. Op de eerste plaats vliegen de partijen elkaar niet langer voortdurend in de haren. Samen zoeken ze naar een oplossing waar iedereen het mee eens kan zijn. Het tweede verschil is dat het al lang niet meer alleen om de N69 zelf gaat. Gedeputeerde Yves de Boer: "De oplossing waar wij aan werken is goed voor de hele regio. Behalve de N69 gaat het ook om andere wegen, over het sluipverkeer her en der, over de leefbaarheid in de dorpen, natuur en milieu. Ook hebben we oog voor toerisme, agrariërs, bedrijven en het winkelklimaat. Met z'n allen zoeken we naar een totaaloplossing, zonder het tempo te vertragen."

Inspraak
Niet dat er nu al één kant-en-klare oplossing op tafel komt. Er zijn nu 15 varianten, 6 basisvarianten en een aantal combinaties daarvan. Daarmee is ook de tijd aangebroken om de burgers naar hun mening te vragen. Naast een verplichte inspraakprocedure (11 augustus t/m 5 oktober) over de milieu-effecten komen er gelijktijdig ook zogeheten werkateliers (8 en 9 september). Yves de Boer: "Graag horen we wat de mensen er van vinden en wat er beter kan." Hij vertelt dat deelnemers tijdens de werkateliers concreet kunnen reageren. "Landkaarten waarop de plannen zijn ingetekend, liggen op tafels en de mensen kunnen met een stift mogelijke maatregelen daarbinnen concreter maken. We zijn benieuwd." Meer informatie over de N69, de inspraakprocedure en de werkateliers vindt u op de website van de provincie: www.brabant.nl/N69. Tevens kunt u zich via deze site opgeven voor de nieuwsbrief Grenscorridor N69.

Bijzondere prestatie
Voor de buitenwacht lijkt het misschien alsof er niks gebeurt, maar Yves de Boer is opvallend enthousiast over de vooruitgang die wordt geboekt. "Omdat we rekening proberen te houden met verschillende belangen is het best ingewikkeld allemaal. Toch hebben we nu met 15 varianten een goed vertrekpunt gebouwd om tot een totaal oplossing te kunnen komen. We moeten steeds goed opletten dat alle partijen mee blijven doen. Stap voor stap boeken we vooruitgang. Uiteindelijk kiezen we eind dit jaar de voorkeursoplossing. Als we op deze manier de eindstreep halen, hebben we met elkaar echt een bijzondere prestatie geleverd. Wat 40 jaar niet is gelukt, kan nu werkelijkheid worden."