Rijksvoorlichtingsdienst

Waterbeheerders houden rekening met aanhoudende droogte

Ondanks de buien van de afgelopen dagen is de Landelijke Coördinatiecommissie voor de waterverdeling (LCW) op 15 juli bijeen geweest. De commissie concludeert dat de droogtesituatie zich stabiliseert en dat de waterbeheerders voorbereid zijn op een periode van aanhoudende droogte. Door de aangelegde buffervoorraden kan aan de waterbehoefte worden voldaan. Aandacht voor de droogtesituatie blijft echter nodig.

Nederland maakt volgens het KNMI een warme en op veel plaatsen vrij droge zomerperiode door. Passend in dat weerbeeld zijn intensieve zomerse buien, zoals die de afgelopen dagen zijn opgetreden. Dankzij deze buien is de droogtesituatie gestabiliseerd. Ook in de stroomgebieden van de Rijn en de Maas zijn buien gevallen. Hierdoor zullen de afvoeren van de Rijn en de Maas op het huidige niveau blijven.

Voor de komende weken houden de waterbeheerders rekening met de mogelijkheid van relatief droog en warm weer. In dat geval vermindert na volgende week de wateraanvoer, terwijl de vraag naar water groot blijft. Om in de watervraag te voorzien leggen Rijkswaterstaat en de waterschappen door peilverhoging buffervoorraden aan op het IJsselmeer en waar mogelijk in boezemwateren. Verwacht wordt dat ook in de komende weken aan de watervraag kan worden voldaan.

Waterschappen hebben in diverse gebieden beregeningsverboden afgekondigd. Dit gebeurt met name in gebieden waar de grondwaterstanden laag zijn en waar geen water naar toe geleid kan worden.

Ondanks de hoge temperaturen van de afgelopen dagen, zijn de waterkwaliteitsproblemen beperkt gebleven. Op slechts enkele plekken zijn blauwalgen geconstateerd, evenals zwemmersjeuk. Verwacht wordt dat de watertemperatuur hoog zal blijven, waardoor rekening gehouden moet worden met aanhoudende waterkwaliteitsproblemen.

De uitdroging van de veendijken is in de afgelopen weken verder toegenomen. Hierdoor zijn op enkele plaatsen enige scheuren ontstaan, die onmiddellijk zijn gerepareerd. Doordat de waterschappen tijdig zijn gestart met de inspecties van de veendijken, is de kans op grote lekken sterk verkleind. De waterschappen blijven voorlopig actief op het hoogste waakzaamheidniveau.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Noot voor de redactie:

De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) bepaalt in watertekortsituaties de verdeling van het beschikbare rijkswater onder de watervragers, bijvoorbeeld de landbouw, scheepvaart en natuur. De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, de Unie van Waterschappen en het Interprovinciaal Overleg.

Noot voor redacties (