Politie Kennemerland

Alcoholcontroles dit weekend

IJmuiden , 16-07-2010

Zaterdag 17 juli zal de politie extra controleren op het rijden onder invloed in de omgeving van de feestweek in IJmuiden. De politie kondigt deze alcoholcontroles graag van tevoren aan, zodat mensen tijdig een BOB of alternatief vervoer kunnen regelen. Ook op andere locaties in de regio Kennemerland zal dit weekend gecontroleerd worden op het rijden onder invloed van alcohol. Bij de geplande feestweken in de regio Kennemerland en bij de overige evenementen zal het team Verkeershandhaving de basisteams van Politie Kennemerland ondersteunen met hun alcoholcontroles.
Om te controleren of een bestuurder alcohol heeft gedronken, wordt door de politie een ademtest gedaan met een apparaat dat aangeeft of u meer heeft gedronken dan wettelijk is toegestaan. Als deze uitslag positief is, bent u direct aangehouden voor een nader onderzoek. U moet dan blazen op een ademanalyseapparaat, dat meet hoeveel alcohol u precies heeft gedronken.
Als u rijdt onder invloed van alcohol kunt u een geldboete, (tijdelijke) ontzegging van de rijbevoegdheid, gevangenisstraf of een combinatie van deze straffen krijgen. De straf is afhankelijk van de ernst van de situatie. Wanneer u betrokken bent bij een ongeluk wordt u sneller getest op het gebruik van alcohol dan bij een gewone controle. Dit is ook om de eventuele schuldvraag vast te stellen. Als u schuldig blijkt aan rijden onder invloed kan uw verzekeringsmaatschappij de kosten van het ongeluk bij u terugvorderen. Meer informatie is te vinden op: www.verkeershandhaving.nl