VNG reageert op voorstellen Mans

16/07/2010 16:09

VNG

De VNG heeft kennis genomen van het rapport Mans, onder de titel 'Inzet gereed'. Inhoudelijk herkent de VNG in het rapport de belangrijkste elementen die eerder door de NVBR zijn gepresenteerd in het kader van de Strategische Reis Brandweer.

De indruk van de VNG is dat de genoemde bezuinigingen alleen op de langere termijn te realiseren zijn. Voor de realisatie ervan is een ingrijpende omslag in de manier van werken en de bedrijfscultuur bij de brandweer nodig. Ook moet er een verschuiving plaatsvinden naar een actievere en zelfredzame burger, als het gaat om brandveiligheid. Het Dagelijks Bestuur van het Veiligheidsberaad is van mening dat er geen sprake is van 'quick wins', die op dit moment kunnen worden ingeboekt als besparingen op de brandweer.

De genoemde samenvoeging van meldkamers is momenteel onderwerp van onderzoek en bespreking, met ministerie van BZK en de betrokken partijen in het veiligheidsdomein, hier is dus sprake van een reeds lopend proces. Het rapport leidt op dat punt niet tot nieuwe inzichten.

De VNG zal het rapport op zijn merites beoordelen en wacht nadere concretisering van de genoemde voorstellen af.

Den Haag, 16 juli 2010








Vereniging Nederlandse Gemeenten