MKB-Nederland


09 juli 2010
Kabinet moet voor nullijn regeldruk gaan

Het nieuwe kabinet mag de kosten en lasten van regels voor bedrijven niet vergroten. Dat schrijft de Commissie Regeldruk Bedrijven deze week in een brief aan de informateurs. De commissie pleit voor een nullijn van de regeldruk. Nieuw beleid dat administratieve lasten en nalevingskosten met zich meebrengt, moet gecompenseerd worden door deze bij bestaande regelgeving te schrappen.

De overheid heeft de laatste jaren veel werk verzet om de regeldruk te verminderen. Maar desondanks merken ondernemers nog te weinig van deze aanpak. Nieuwe regels voeren de druk weer op. Daarom pleit het bedrijfsleven nu tijdens de formatie voor een gelijke regeldruk. `Regeldrukvermindering krijgt nu teveel het karakter van dweilen met de kraan open.'

MKB-Nederland en VNO-NCW denken dat los van de voorgestelde nullijn de kosten van regels met 3 tot 5 mld. euro omlaag kunnen. Nieuwe regelgeving moet uitgaan van bedrijven met maximaal 10 werknemers. Deze bedrijven ontbreekt het vaak aan mankracht om zich uitvoerig in de regels te verdiepen. De commissie stelt ook voor om een 'afkoelingsperiode' in te stellen voor regelgeving na incidenten. Het komt nu vaak voor dat de politiek gehoor geeft aan de roep uit de samenleving om regels, zonder dat die regels iets oplossen.

Verder denkt de Commissie Regeldruk dat minder gemeenten een oplossing zou kunnen zijn voor het verminderen van het aantal verschillende regels.