Tom Coronel

16 Juli 2010
Tom Coronel over Brands Hatch: Een echt racecircuit!

Bepaald nog geen zomerpauze voor de coureurs in het FIA WK Toerwagens (WTCC): twee weken na de races in Portugal vormt nu het circuit van Brands Hatch in het Britse graafschap Kent het decor voor het zesde raceweekeinde van het seizoen (16 t/m 18 juli). Tom Coronel, die dit jaar met een SEAT Leon TDI in de kleuren van McGregor en TW Steel uitkomt in het WTCC, rijdt altijd graag op het circuit ten zuidoosten van Londen. Het is een echt karakteristiek racecircuit, niet zon standaard modern baantje. En natuurlijk heeft Groot-Brittannië een lange autosporttraditie, de Britse fans zijn echte liefhebbers van de sport.

Coronel weet nog goed dat hij de eerste keer op Brands Hatch reed. Dat was tijdens het Formule Ford Festival in 1992. Ik vond het prachtig, voor de eerste keer in Engeland, en dan zon groot evenement met rijders uit zoveel landen! Sindsdien racete Coronel vaak op het circuit van Brands Hatch, waar tussen 1964 en 1986 in totaal twaalf keer de Britse Formule 1-Grand Prix verreden werd, van 1965 tot en met 1983 geregeld de Race of Champions plaatsvond en ook tal van grote sportwagenraces werden gehouden.

Het WTCC rijdt sinds 2006 ieder jaar op het circuit van Brands Hatch, en wel op de 3,703 kilometer lange Grand Prix-variant, die vanwege geluidsrestricties slechts gedurende een beperkt aantal weekeinden per jaar mag worden gebruikt. In 2006 reed ik op Brands Hatch voor het eerst met de SEAT Leon, nadat ik in 2005 en de eerste vier races van 2006 nog met de Toledo had gereden, herinnert Tom Coronel zich. Met die Leon won ik in de eerste race gelijk bij de Independents, het klassement voor privérijders.

Foto: SEAT Nederland

Het circuit van Brands Hatch is heel afwisselend, zegt Coronel. Niet zon modern standaardbaantje: bochtje links, bochtje rechts en een chicane, maar een ouderwets circuit met hoogteverschillen, uiteenlopende bochten, punten waar de auto volledig uit zn veren komt en punten waar de auto door de compressie juist naar beneden wordt gedrukt. En dan natuurlijk de sfeer die er heerst. Winkeltjes met autosportboeken en modelautos achter de tribune en het Kentagon, het restaurant op het circuit met vette fish and chips en het fully-cooked British breakfast. Goed, daar moet je van houden. Mijn ding is het niet, maar het hoort wel bij het unieke van Brands Hatch.

Foto: SEAT Nederland

De races op het circuit van Brands Hatch worden op zondag 18 juli verreden om 13.05 en 15.20 uur Nederlandse tijd. De races worden uitgezonden via Eurosport. Het RTL GP WTCC-magazine, met speciale aandacht voor Tom Coronel, is volgende week te zien in het programma RTL GP van RTL7. Uitzendtijden zijn te vinden via de website www.rtlgp.nl.