Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 16 juli 2010

Op voorstel van minister-president Kris Peeters In het kader van de uitvoering van het doelstelling 2-programma Vlaanderen 2007-2013 kent de Vlaamse Regering een subsidie van 632.000 euro toe aan CIPAL DV voor de uitvoering van het EFRO-project 'IRIS' tijdens de periode van 1/6/2010 tot 31/05/2012. IRIS is een project voor het bevorderen van kenniseconomie en innovatie. Bedoeling is door een virtueel loket de ontsluiting van data mogelijk te maken voor Antwerpse gemeentebesturen en bedrijven.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent een subsidie van 320.000 euro toe aan het International Centre for Research in Agroforestry (ICRAF), als tegemoetkoming in de kosten voor het project 'Community Agroforestry Tree Seed Banks (CATS Banks): Building Agroforestry Scaling up Platform for Diversifying Livelihoods Opportunities in Malawi and Mozambique'. Het project wil de levensomstandigheden van enkele gemeenschappen in Malawi en Mozambique verbeteren door gemeenschappelijke zaadbanken te bevorderen en een platform op te zetten voor een geïntegreerd systeem van agrobosbouw.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De ecologiepremie speelt een belangrijke rol in de toepassing van duurzame bedrijfsprocessen in onze economie. Volgens het Werkgelegenheids- en Investeringsplan (WIP) moet de ecologiepremie bijgestuurd worden. De nieuwe regeling stapt af van een call met wedstrijdformule. In plaats daarvan komt er een steunregeling met een gesloten budgettaire enveloppe die een grotere rechtszekerheid biedt en waarbij vraag en aanbod in evenwicht zijn. De Vlaamse Regering keurt daarom het besluit over de ecologiepremie principieel goed. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de SERV en van de MiNa-raad.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde Brownfields. Zo bevat het decreet een regeling voor de onteigening om een Brownfieldproject te realiseren. Het toepassen van die onteigeningsregeling zorgt echter voor praktische problemen. Het is daarom noodzakkelijk om een aantal artikelen in het decreet aan te passen en beter op elkaar af te stemmen, zodat het in het kader van een Brownfieldconvenant mogelijk wordt om projectgronden op te nemen die noodzakelijk zijn voor de verwezenlijking van een Brownfieldproject, ook al zijn ze geen eigendom van de actoren die een aanvraag indienen. Om de artikelen beter op elkaar af te stemmen keurt de Vlaamse Regering het voorontwerp van wijziging van het Brownfieldconvenantendecreet principieel goed. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de SERV, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering verleent eervol ontslag aan Karel Uyttersprot en benoemt Lucrèce Callebaut als lid van de raad van bestuur van het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering wijzigt principieel het uitvoeringsbesluit bij het oprichtingsdecreet van de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij. Het uitvoeringsbesluit bepaalt welke middenveldorganisaties of adviesorganen conform het oprichtingsdecreet vertegenwoordigers voordragen. De vertegenwoordiger van de biologische productie werd voorgedragen door Belbior vzw. Omdat deze vzw is opgegaan in BioForum Vlaanderen vzw, wordt het besluit in deze zin aangepast. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde Brownfields. In 2009 ondertekende de Vlaamse Regering al 21 Brownfieldconvenants. In een tweede reeks keurt de Vlaamse Regering nu zes nieuwe Brownfieldconvenanten definitief goed en gelast de bevoegde ministers de convenanten te ondertekenen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het jaarverslag 2009 van Flanders House Inc. in New York en verleent de bestuurders kwijting voor alle bestuursdaden gesteld sinds de Algemene Vergadering van juni 2009. Ze herbevestigt ook de zittende leden van de Raad van Bestuur in hun mandaat van bestuurder.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, minister Hilde Crevits en minister Joke Schauvliege
De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met het samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat en de Gewesten voor de uitvoering van het Verdrag voor inzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en binnenvaart. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de SERV en van de MiNa-raad, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten De Vlaamse Regering kent een subsidie van 306.000 euro toe aan de Roger Van Overstraeten Society vzw (RVO-S vzw) voor het uitvoeren van haar opdrachten op het vlak van wetenschapspopularisering in het werkingsjaar 2010. De RVO-S vzw wil bij jongeren en bij het grote publiek de interesse voor wetenschap en technologie opwekken, in het bijzonder voor ICT, micro-elektronica en nanotechnologie.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten Het Mediadecreet van maart 2009 zette de Europese Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten om in Vlaamse regelgeving. Een van de nieuwe elementen van het decreet is dat duidelijk gemaakt wordt onder welke voorwaarden productplaatsing in televisieprogramma's mogelijk wordt. Zo stelt een artikel dat de kijkers duidelijk moet worden gewezen op de aanwezigheid van productplaatsing. In dit kader, en na advies van de Sectorraad Media van de Raad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media, keurt de Vlaamse Regering nu opnieuw principieel een besluit goed dat voor de Vlaamse omroeporganisaties het gebruik van een logo voor de aanduiding van productplaatsing invoert. Over dit besluit wordt nog het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten Na advies van de Sectorraad Media van de Raad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media en van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit over de erkenningsprocedure voor de particuliere landelijke, regionale en lokale radio-omroepen. In de gecoördineerde mediadecreten van maart 2005 werd de Vlaamse Regulator voor de Media nog belast met een conformiteitsonderzoek van de erkenningsaanvragen. Het nieuwe Mediadecreet heeft dit conformiteitsonderzoek afgeschaft met als gevolg dat alle verwijzingen ernaar in de uitvoeringsbesluiten moeten worden geschrapt. Daarnaast bevat het wijzigingsbesluit nog een aantal kleine aanpassingen.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten De Herculesstichting ontvangt jaarlijks een investeringssubsidie voor de financiering van onderzoeksinfrastructuur. Decretaal is bepaald dat 2/3 van de jaarlijkse investeringssubsidie bestemd is voor middelzware en 1/3 voor zware onderzoeksinfrastructuur. De Vlaamse Regering kan van deze verhouding afwijken. Rekening houdende met de beschikbare middelen en de geselecteerde projecten komt de verdeling voor het werkingsjaar 2010 uit op 61,71% voor middelzware en 38,29% voor zware onderzoeksinfrastructuur. De Vlaamse Regering keurt daarom het besuit goed dat deze verdeling aanpast.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van elk 173.200 euro aan drie regionale landschappen voor landschapszorg in het jaar 2010. Het gaat om Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Regionaal Landschap Kempen en Maasland en Regionaal Landschap Lage Kempen.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois Naar aanleiding van een arrest van het Grondwettelijk Hof moet de kieswetgeving voor de lokale en provinciale verkiezingen aangepast worden. Daarnaast zijn aanpassingen nodig aan de huidige kieswetgeving, die ondoorzichtig is en verspreid in verschillende federale wetten, zonder logische indeling. Bedoeling is te komen tot een geïntegreerde regelgeving voor de lokale verkiezingen in één omvattend decreet. De Vlaamse Regering hecht daarom haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de organisatie van lokale en provinciale verkiezingen, dat het Gemeentedecreet, het Provinciedecreet en het ocmw-decreet wijzigt. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Vlaams Adviesraad voor Bestuurszaken, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois en minister Philippe Muyters
De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit tot aanduiding van de Auditautoriteit voor de Europese Structuurfondsen en tot oprichting van een Auditcel van de Auditautoriteit. Om redenen van bestuurlijke efficiëntie acht de bevoegde Vlaamse minister het aangewezen dat de controle- en auditopdrachten die door de Europese overheid worden opgelegd in het kader van het Europees Fonds voor de integratie van onderdanen van derde landen voor de periode 2007-2013 als onderdeel van het algemeen programma 'Solidariteit en beheer van de migratiestromen', in Vlaanderen eveneens worden opgenomen door de Vlaamse Auditautoriteit. Leo Pauwels wordt vervangen door Tony Mortier als Auditautoriteit. Het besluit wordt in die zin aangepast en gaat voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit dat de alternatieve investeringssubsidies van het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) regelt. De wijzigingen moeten vermijden dat het besluit telkens moet worden aangepast bij wijzigingen in het besluit over de erkenningsvoorwaarden en subsidieregeling voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen van gebruikers en mantelzorgers. Daarnaast was een aanpassing van de gebruiksnormen van ziekenhuizen nodig en van de voorwaarden om een afwijking van de normen toe te kunnen staan.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen Na advies van de Raad van State legt de Vlaamse Regering definitief de investeringssubsidie en de bouwtechnische en bouwfysische normen vast voor de Verzorgingsvoorzieningen. Hierbij wordt onder meer de maximale subsidiabele oppervlakte verhoogd in alle ziekenhuizen, en wordt de maximale subsidiabele kostprijs per m^2 en per overdekte duurzame parkeerplaats verhoogd.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De brandveiligheidreglementering voor residentiële ouderenvoorzieningen dateert van 1974, van voor de regionalisering dus. Daardoor bevat de wetgeving overlappingen en tegenstrijdigheden. Bovendien is ze door de evolutie van technieken en materiaal achterhaald, en zijn de bestaande veiligheidsnormen ook verouderd als gevolg van de evoluties in de sector. Een specifieke Vlaamse brandveiligheidsreglementering was daarom nodig. De Vlaamse Regering legt nu principieel de specifieke brandveiligheidsnormen vast waaraan de ouderenvoorzieningen en de centra voor herstelverblijf moeten voldoen en bepaalt de procedure voor het afleveren van het attest voor het naleven van deze normen. De bevoegde minister wordt gemachtigd de formaliteiten uit te voeren voor de informatieprocedure voor normen en technische voorschriften, volgens de Europese richtlijn. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen Het experiment knelpuntdossiers is door een decreetswijziging met een jaar verlengd. Daardoor moet deze periode ook verlengd worden in het besluit dat de voorwaarden voor de experimentele subsidiëring van een aanvullend geïndividualiseerd hulpaanbod in de intersectorale aanpak van knelpuntdossiers vastlegt. De Vlaamse Regering wijzigt daarom het besluit in deze zin.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen Het gesloten federaal centrum De Grubbe in Everberg vangt jongeren op die een als misdrijf omschreven feit hebben gepleegd. Per 1 september 2010 wordt de capaciteit uitgebreid van 24 tot 40 plaatsen voor jongeren verwezen door een jurisdictie uit de Vlaamse Gemeenschap. Door de capaciteitsuitbreiding moet ook de personeelsformatie worden aangepast. De Vlaamse Regering keurt daarvoor het ontwerp van personeelsplan goed en beslist de nodige kredieten voor een bedrag van 190.000 euro over te schrijven van het Fonds Jongerenwelzijn naar de middelen van het agentschap Jongerenwelzijn.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen, minister Joke Schauvliege en minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering beslist 17 VTE aan te werven binnen de beleidsdomeinen Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en Cultuur, Jeugd, Sport en Media. Deze bijkomende tewerkstelling wordt volledig gefinancierd vanuit de federale enveloppe 'sociale maribel'. Eventuele meerkosten worden integraal opgevangen binnen de apparaatskredieten van de betrokken N-entiteiten.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering beslist een deel van het wegvak van de N74-0 (tussen kilometerpaal 0,000 en 0,682) over te dragen aan de stad Hasselt. De stad ontvangt een investeringssubsidie voor het in goede staat brengen van de weg.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering kent een subsidie-enveloppe van 223.000 euro toe aan Zebra vzw in Antwerpen, voor de realisatie van het projectvoorstel 'Breakbaar'. Het project wil het sociaal isolement van verkeersslachtoffers doorbreken en de verkeersveiligheid verhogen door sensibilisering van het brede jongerenpubliek.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Dynamisch verkeersmanagement vormt een speerpunt bij de realisatie van een slimme mobiliteit. Voor de Brusselse regio moet het dynamisch verkeersmanagement geïntegreerd worden in de START-projecten op de Ring rond Brussel. De Vlaamse Regering stemt daarom in met het protocol van akkoord met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest over de uitbouw van een geïntegreerd verkeersmanagement voor de Ring rond Brussel en de aansluitende snelwegen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits In het kader van een studieopdracht over de realisatie van een verbinding tussen de N49 in Westkapelle en de N31 om Brugge, die de kust en de Brugse Zeehaven beter moet ontsluiten en de verkeersveiligheid in de betrokken zone moet verbeteren, keurt de Vlaamse Regering de verrekening 1 goed voor een bedrag van bijna 2 miljoen euro.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De dam van het Brittanniadok in Zeebrugge zal binnenkort worden gesloten. Langs de landkant moet een granulaire filter komen. Voor de aanvoer van de extra grond voor de granulaire filter keurt de Vlaamse Regering nu de verrekening nr. 7 goed voor een bedrag van 1,85 miljoen euro, aan te rekenen op het Vlaams Infrastructuurfonds.

Op voorstel van minister Hilde Crevits In de periode tussen 1990 en 1999 nam Europa maatregelen voor een structurele sanering van de binnenvaart, onder andere door slooppremies. België sloot hiervoor een samenwerkingsakkoord tussen de Staat en de Gewesten en creëerde een sloopfonds. Gezien de huidige economische omstandigheden, die ook de binnenvaart zwaar treffen, is het aangewezen een nieuw samenwerkingsakkoord tot stand te brengen. Op deze manier kunnen enerzijds de beschikbare 'Belgische' overschotten van het sloopfonds benut worden voor de bevordering van de binnenvaart, en anderzijds kan het de basis vormen voor een eventuele toekomstige aanwending van 'Europese' middelen voor gemeenschappelijke acties. De Vlaamse Regering hecht nu haar goedkeuring aan de tekst van het Samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat en de Gewesten over de uitvoering van de Verordeningen van de Europese Gemeenschappen over het beleid rond de capaciteit van de communautaire binnenvaartvloot om het vervoer over de binnenwateren te bevorderen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits In het kader van de omzetting van een Europese Richtlijn over het beheer van de verkeersveiligheid van weginfrastructuur hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet hierover. De richtlijn wil een uniform, constant en hoog niveau van verkeersveiligheid op het trans-Europese wegennet verzekeren. Over het voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de MORA, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering kent voor de periode van 1 september 2010 tot en met 31 augustus 2011 een subsidie-enveloppe van 575.000 euro toe aan de vzw Samenwerkingsverband Netgebonden Pedagogische Begeleidingsdiensten (SNPB vzw) in Brussel, voor de realisatie van het projectvoorstel 'verkeers- en mobiliteitseducatie'. Het gaat om het derde werkingsjaar van het project, waarbij de nadruk zal liggen op de valorisering en optimalisering van de geleverde inspanningen en gerealiseerde know-how. SNPB vzw wil 250 tot 300 secundaire scholen begeleiden door netwerken te vormen die samenwerken rond verkeers- en mobiliteitseducatie.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Op voorwaarde dat enkele foute verwijzingen gecorrigeerd worden en enkele verduidelijkingen geformuleerd worden, stemt de Vlaamse Regering in met drie ontwerpen van koninklijk besluit over de invoering van het alcoholslot als mogelijke strafmaatregel voor bestuurders en de specificaties bij het alcoholslot.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van koninklijk besluit dat de Euro-5 emissienorm voor nieuwe motorvoertuigen verplicht invoert vanaf 1 juli 2010, op voorwaarde dat het in een intwerkingtreding voorziet zoals de Europese Verordening bepaalt, namelijk vanaf 1 januari 2011.

Op voorstel van minister Hilde Crevits en minister Joke Schauvliege De A11, de aan te leggen hoofdweg tussen de N49 in Westkapelle en de N31 in Brugge moet een vlotte verbinding vormen tussen de Zeehaven van Zeebrugge en het hinterland, en de ontsluiting van de Oostkust versterken. Ter compensatie van de negatieve effecten op de landbouw die de aanleg met zich meebrengt, zijn flankerende maatregelen voorzien, waaronder een lokale grondenbank. De Vlaamse Regering beslist nu dat de wijkersstimulus voor gebruikers, de toeslag voor eigenaars en de toeslag voor bedrijfsverplaatsing als vergoedingen kunnen ingezet worden binnen de lokale grondenbank van de A11, traject Leopoldkanaal- N49. De bevoegde minister zal opdracht geven aan de Vlaamse Landmaatschappij om deze lokale grondenbank met flankerende maatregelen op te richten ter verwerving van de gronden die noodzakelijk zijn voor de aanleg van de A11. Hiervoor zal de Vlaamse Landmaatschappij een overeenkomst afsluiten met het Agentschap Wegen en Verkeer.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Na advies van de SERV en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over de private arbeidsbemiddeling. De goedkeuring en inwerkingtreding van de Europese Dienstenrichtlijn maakt dat de Vlaamse regelgeving voor private arbeidsbemiddeling grondig moet worden hervormd om tegemoet te komen aan de regels voor het vrije verkeer van diensten. De belangrijkste hervormingen in dit decreet en het uitvoeringsbesluit hebben betrekking op de erkenningsregeling, de vereenvoudiging van de administratieve lasten en de sanctiebepalingen. Het ontwerpdecreet en de bijbehorende memorie van toelichting worden nu ingediend in het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering beslist tot herverdeling van provisionele kredieten voor een bedrag van een half miljoen euro voor de bijkomende kosten voor de technische upgrade van OraFin, de software voor de finaniciële administratie van de Vlaamse Gemeenschap, en verdere functionele optimalisaties in de financiële administratie.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Luk Lemmens wordt aangesteld als regeringsafgevaardigde van de Vlaamse minister, bevoegd voor financiën en begroting, bij deFilharmonie vzw. Aan de heer Gilbert Van Nuffel wordt eervol ontslag ontleend.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het procedure- en werkingsreglement van de Hoge Raad voor het Handhavingsbeleid. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Na adviezen beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het handhavingsplan ruimtelijke ordening.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Volgens de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening bepaalt de Vlaamse Regering de gevallen waarin de vergunningsplicht wordt vervangen door een verplichte melding van de handelingen aan het college van burgemeester en schepenen. Het gaat dan om eenvoudige en gangbare handelingen of handelingen onderworpen aan nauwkeurige stedenbouwkundige voorschriften, verkavelingsvoorschriften of integrale ruimtelijke voorwaarden. De Vlaamse Regering keurt nu, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed over de meldingsplichtige handelingen in uitvoering van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Volgens de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening bepaalt de Vlaamse Regering de lijst van de handelingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning vereist is. Deze lijst is door de Vlaamse Regering vastgesteld op 14 april 2000. Omdat het een opsomming is zonder structuur of logische volgorde, en zo gedetailleerd dat sommigen alles wat niet letterlijk op de lijst staat als vergunningsplichtig beschouwen, moet de lijst aangepast worden. De Vlaamse Regering hecht daarom, na advies van de Raad van State, definitief haar goedkeuring aan het besluit met de handelingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief twee uitvoeringsbesluiten bij het mestdecreet. Door de wijziging wordt het Compendium Bemonsterings- en Analysemethodes in het kader van het Mestdecreet (BAM) opgenomen en gepubliceerd in het besluit, en wordt de oude erkenningsregeling opgeheven. De voorbije tien jaar is het belang van analyses en staalnamen in de mestwetgeving sterk toegenomen, zodat de publicatie van het BAM de rechtszekerheid zal verhogen en de landbouwer zal toelaten meer controle uit te oefenen op genomen stalen.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering keurt een kapitaalverhoging van de Vlaamse Milieuholding nv (VMH) goed met 100 miljoen euro. Ze hecht meteen ook haar goedkeuring aan addendum 6 bij de beheersovereenkomst met de VMH en met de gedeeltelijke herverdeling van een krediet. De VMH zal de middelen onder meer aanwenden voor een kapitaalverhoging bij de nv Aquafin zodat de geplande investeringen/aankopen geen negatieve impact hebben op de solvabiliteitsratio.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering kent voor 2010 een subsidie van telkens 350.000 euro toe aan het Paleis voor Schone Kunsten voor de projecten 'departement muziek: Vlaamse musici en componisten' en 'departement tentoonstellingen'. Het gaat om enerzijds een reeks van 48 concerten uitgevoerd met of onder leiding van Vlaamse ensembles, orkesten en musici, en anderzijds drie grote tentoonstellingen: Wim Delvoye, Changing Regard on Africa en Faith and Trade.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege en minister Pascal Smet Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet tot oprichting van een Vlaams communicatiehuis in Brussel onder de vorm van het privaatrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Muntpunt vzw. Muntpunt vzw moet het vlaggenschip worden in de versterking en promotie van het Vlaams-Brusselse netwerk en zal een laagdrempelige informatie-bemiddelingsrol vervullen op het vlak van onder meer onderwijs, cultuur, welzijn en toerisme. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de organisatie van het buitengewoon secundair onderwijs van opleidingsvorm 3. Het gaat om een aantal technische wijzigingen rond de attesten van verworven bekwaamheden die sinds dit schooljaar kunnen uitgereikt worden door de kwalificatiecommissie in opleidingsvorm 3, en een aantal technische wijzigingen aan de modellen van de getuigschriften en attesten, waarbij de kwalificatiecommissie of opleiding tot nu toe niet vermeld werd.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Na onderhandelingen en na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief enkele bepalingen in het besluit dat een aantal aangelegenheden voor de Centra voor Volwassenenonderwijs regelt, in uitvoering van het decreet over het volwassenenonderwijs. Het gaat om technische aanpassingen die het gevolg zijn van een aantal nieuwe besluiten van de Vlaamse Regering die uitvoering geven aan de decreten rechtspositie voor het personeel in de Centra voor Volwassenenonderwijs. Zo wordt een ambtsbenaming gewijzigd en een tabel aangepast voor de omzetting van de punten in uren van zestig minuten in functie van de aanwending.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Het onderwijsdecreet XIII-Mozaïek bepaalt dat voor bepaalde personeelsleden in het onderwijs de werkgever de vervoerskosten voor het openbaar vervoer van en naar het werk en een maandelijkste fietsvergoeding vergoedt. De scholen zijn met een omzendbrief op de hoogte gebracht van deze regeling, maar tot op heden is er nog geen besluit dat uitvoering geeft aan deze maatregel. Na onderhandelingen hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit hierover. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Na onderhandelingen met het overkoepelende onderhandelingscomité van het gesubsideerd vrij onderwijs wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit over de vormingen voor directeurs van de onderwijsinstellingen en Centra voor Leerlingenbegeleiding. Het gaat om een aantal technische aanpassingen naar aanleiding van de opheffing van het decreet over het mentorschap en nascholing in Vlaanderen. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Na onderhandelingen met de bevoegde onderhandelingscomités wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel een aantal besluiten rond het ouderschapsverlof in de onderwijssector. Het wijzigingsbesluit wil de leeftijdsgrens van het kind bij het nemen van het ouderschapsverlof voor alle personeelsleden van het onderwijs vastleggen op twaalf jaar. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Na onderhandelingen met de bevoegde sectorcomités wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel diverse bepalingen rond de terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking, reaffectatie, wedertewerkstelling en toekenning van wachtgeld of wachtgeldtoelage. De wijzigingen vloeien voort uit wijzigingen aan de regelgeving voor het volwassenenonderwijs enerzijds, en het decreet met de bepalingen tot begeleiding van de begroting 2010 anderzijds. Dat decreet schort de werking van de interprovinciale reaffectatiecommissies op tot en met dit schooljaar. Door de wijziging worden de bevoegdheden nu definitief toegekend aan de Vlaamse reaffectatiecommissie en worden de provinciale reaffectatiecommissies opgeheven. Daarnaast bevat het besluit ook een aantal wijzigingen rond de maatregelen voor personeelsleden die arbeidsongeschikt zijn bevonden, maar waarvan Medex of de arbeidsgeneesheer oordeelt dat ze nog geschikt zijn voor een andere functie. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
In Onderwijsdecreet XIX werd een beroepsmogelijkheid ingeschreven bij de bevoegde kamers van beroep voor de personeelsleden die preventief worden geschorst. Na onderhandelingen met de bevoegde comités keurt de Vlaamse Regering het besluit waarin die beroepsprocedure volledig is uitgeschreven opnieuw principieel goed. De beroepsprocedure die al bestond na een ontslag om dringende redenen werd grotendeels als voorbeeld genomen. Over dit besluit wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het uitvoeringsbesluit bij het decreet over de kwaliteit van onderwijs met betrekking tot het referentiekader van de inspectie en de bijbehorende bijlage. Dat referentiekader bestaat uit vier componenten: context, input, proces en output (cipo). Het uitvoeringsbesluit bepaalt voor elke component de relevante indicatoren die de inspectie moet beschouwen en de achterliggende variabelen daarbij. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Het decreet over een Vlaams jeugd- en kinderrechtenbeleid trad in werking vanaf 1 januari 2009. Momenteel is er overleg om dit decreet te evalueren en wijzigingen voor te stellen. De wijziging zou rond moeten zijn tegen 1 januari 2012. Verenigingen die in het kader van dit decreet gesubsidieerd worden op basis van een beleidsnota moeten deze beleidsnota indienen uiterlijk op 1 januari van het jaar voorafgaand aan de subsidie. Aangezien de nieuwe beleidsnota's moeilijk op 1 januari 2012 kunnen worden ingediend, wordt voorgesteld de indieningstermijn te verschuiven naar 1 januari 2013 voor de subsidieperiode 2014-2016. De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet hierover. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Het onderwijsdecreet XX voorziet voor het onderwijspersoneel een nieuw model van examencommissie voor het bewijzen van de vereiste taalkennis. In dat model kunnen de Centra voor Volwassenenonderwijs optreden als examencommissie. Na onderhandelingen met de bevoegde sectorcomités bepaalt de Vlaamse Regering opnieuw principieel de modaliteiten voor de organisatie van de examencommissies, zoals het aantal centra dat een examencommissie kan organiseren, de wijze waarop deze bevoegdheid wordt toegekend, het bepalen van de examenperiodes en de termijnen waarbinnen de resultaten bekendgemaakt worden. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering kent aan zes centra voor volwassenenonderwijs aanvullende leraarsuren toe voor de uitwerking van gecombineerd onderwijs voor bepaalde opleidingen. Het gaat om het Centrum voor Volwassenenonderwijs Elishout COOVI in Anderlecht (400 uren voor de opleiding openbare besturen); het Centrum voor Volwassenenonderwijs Heusden-Zolder (800 uren voor de opleidingen computeroperator en webdesign); het Centrum voor Volwassenenonderwijs Kisp in Mariakerke (400 uren voor de opleiding webdesign); het Centrum voor Volwassenenonderwijs de Oranjerie in Diest (400 uren voor de opleiding begeleider in de kinderopvang); het Centrum voor Volwassenenonderwijs Vormingsleergang voor Sociaal en Pedagogisch Werk Sint-Amandsberg (400 uren voor de opleiding begeleider in de kinderopvang) en het Provinciaal Centrum voor Volwassenenonderwijs Het Perspectief in Gent (800 uren voor de opleiding Nederlands Tweede Taal Richtgraad 1).

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering keurt de voordracht goed van de leden voor de algemene vergadering van de vzw Vlaams Informatiepunt Jeugd.