Vlaamse Overheid

steun voor agrobosbouw in partnerlanden Malawi en Mozambique

Vlaanderen voorziet 320.000 euro steun voor agrobosbouw in partnerlanden Malawi en Mozambique

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 16 juli 2010

Op voorstel van Vlaams minister-president Kris PEETERS, tevens bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking, heeft de Vlaamse Regering vandaag beslist om 320.000 euro steun te voorzien voor Malawi en Mozambique. Beide landen zijn partnerlanden van Vlaanderen op vlak van ontwikkelingssamenwerking.
De financiële steun wordt verleend aan ICRAF, het World Agroforestry Centre, dat werkzaam is rond agrobosbouw die als één van de beste oplossingen wordt beschouwd om in Zuidelijk Afrika de voedselzekerheid te verbeteren.
Met dit project wil de minister bijdragen tot het behalen van de VN-Millenniumdoelstellingen.

De Millenniumdoelstellingen vormen een belangrijke leidraad doorheen het Vlaamse ontwikkelingsbeleid. Deze doelstellingen werden in 2000 vastgelegd en ondertekend door 192 VN-lidstaten. Met de ondersteuning van het project van ICRAF wil minister Peeters bijdragen tot de realisatie van Millenniumdoelstelling 1, met name het reduceren van extreme armoede en honger. Het ontwikkelen van de landbouw en het verzekeren van voedselzekerheid draagt hiertoe in belangrijke mate bij.

Vandaag leven 2/3 van de inwoners van Subsahara-Afrika van de landbouw. Daarentegen wordt slechts 4% van de publieke uitgaven aan deze sector gespendeerd.
Verder is ongeveer 75% van alle landoppervlak er gedegradeerd, en zijn bodemerosie en waterschaarste de belangrijkste oorzaken van een verminderde landbouwproductie. Omdat in Zuidelijk Afrika aanhoudend aan landbouw is gedaan zonder aangepaste bodembeheersmaatregelen, leidt dit dan ook tot steeds meer uitputting van de bodemnutriënten en erosie. Als gevolg van deze degradatie, daalt de productiviteit en blijven de mogelijkheden voor levensonderhoud steeds verminderen.

Daarom voorziet de Vlaamse minister van Ontwikkelingssamenwerking 320.000 euro steun voor het ICRAF. Dit centrum werkt al meer dan dertig jaar met kleine boeren in Afrika, Azië en Latijns-Amerika en heeft een regionaal kantoor voor Zuidelijk Afrika in Malawi, evenals een landenkantoor in Mozambique, die beide partnerlanden zijn van Vlaanderen.
Het ICRAF is werkzaam inzake agrobosbouw en beschouwt dit als één van de beste oplossingen om in Zuidelijk Afrika de voedselzekerheid te verbeteren. Enerzijds draagt agrobosbouw bij tot het verhogen van de levensstandaard van kwetsbare groepen: de bestaansmiddelen van arme gezinnen worden verhoogd door het bezit van bomen, de bodemvruchtbaarheid en de productiviteit van hun vee verbetert en arme gezinnen kunnen toegang tot de markt krijgen met fruit, olie, cashcrops en medicijnen. Anderzijds is er ook de positieve impact op het milieu en wordt een belangrijke bijdrage geleverd in de strijd tegen klimaatverandering.

`Met dit project dragen we bij tot het realiseren van de Millenniumdoelstellingen, maar het project is eveneens belangrijk in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Als je weet dat voor elke euro die we vandaag investeren in projecten om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan, een 7-voud aan kosten in de toekomst kan vermeden worden, dan is het vanzelfsprekend dat er de volgende jaren zeker ingezet zal worden op het integreren van dit thema in de ontwikkelingsprogramma's,' aldus minister Peeters.