Radboud Universiteit Nijmegen


Meer dualisme maakt politiek spannender, maar minder slagvaardig

Datum bericht: 16 juli 2010

Meer dualisme in de politiek is goed, maar het wordt moeilijker om beslissingen te nemen. Parlementair historica Charlotte Brand `Het zou de politiek wel democratischer en spannender maken maar het bevordert de slagvaardigheid en stabiliteit niet.'

De kabinetsformatie over de vorming van een Paars-plus kabinet (VVD, PvdA, GL en D66) is nog steeds in volle gang. Onder leiding van informateurs Jacques Wallage (PvdA) en Uri Rosenthal (VVD) praten de partijleiders met diverse secondanten over de invulling van een nieuw kabinet.

Ter Horst over dualisme
De onderhandelaars van het Paars-plus kabinet vinden dat de Tweede Kamer tijdens het vierde kabinet-Balkenende te weinig aan bod kwam. Zij willen de positie van de Kamer versterken. Op welke wijze is nog niet duidelijk. Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) vraagt zich in een interview in de Volkskrant (16 juli) af of dat wel de oplossing zou zijn. Zij vindt de Kamer niet te zwak, maar vindt dat er een groot gebrek is aan dualisme. Ze spreekt over het wekelijkse bewindspersonenoverleg (bpo) op donderdag, waar elke coalitiepartij met haar ministers en fractiekopstukken de ministerraad van de volgende dag voorbereidt. De Kamer bemoeit zich dan direct met kabinetsbeleid, terwijl ze eigenlijk de regering moet laten regeren en dat beleid moet controleren.
De trias politica schrijft een scheiding van machten voor.. Het kabinet is verantwoordelijk voor het bestuur en beleid. De Kamer controleert het kabinet. Kabinet en Eerste en Tweede Kamer hebben gezamenlijk wetgevende macht.

Torentjesoverleg
Volgens parlementair historica Charlotte Brand is dit gebrek aan dualisme een veelgehoorde klacht. `Vanaf de jaren tachtig tot 2002 vond er wekelijks Torentjesoverleg in de kamer van de minister-president plaats. Daar waren naast de premier, de vice-premiers en fractievoorzitters uit de Tweede Kamer van de coalitiepartijen bij aanwezig. Soms werden hierbij ook andere ministers of Kamerleden uitgenodigd. Toen werd er al geklaagd dat de Kamer teveel op de schoot zat van het kabinet.' In 2002 werd het Torentjesoverleg afgeschaft. Balkenende was hier een groot voorstander van, net zoals hij het belangrijk vond om een kort regeerakkoord te hebben. Maar er veranderde niet veel, kijk naar de bpo-vergaderingen.

Charlotte Brand is onderzoeker bij het Nijmeegse Centrum voor parlementaire geschiedenis (CPG). Ze houdt een dagboek over de kabinetsformatie bij. Drie collega's doen dat ook. Volgend jaar publiceert het CPG een boek over de Nederlandse kabinetsformaties 1977