Gemeente Schagen

Wmo beleidsplan Zorgzaam Schagen vastgesteld

De gemeenteraad van Schagen heeft op 29 juni jl. de Wmo beleidsnota Zorgzaam Schagen 2010 vastgesteld. Op 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van start gegaan. De Wmo is een nieuwe wet. Deze wet moet ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en meedoen in de samenleving. De Wmo regelt bijvoorbeeld de hulp bij het huishouden. Maar de Wmo ondersteunt ook vrijwilligers en mantelzorgers en zorgt voor goede informatie over de hulp en ondersteuning die mensen kunnen krijgen.

Alle nieuwe regels liggen vast in negen âprestatieveldenâ. Aan deze prestatievelden kan iedere gemeente zijn eigen invulling geven. Uiteindelijk is het resultaat een Wmo-beleidsplan dat de gemeenteraad moet vaststellen. In Schagen heeft de gemeenteraad in zijn vergadering van 29 juni jl. het Wmo beleidsplan 2010-2013 voor Schagen vastgesteld.

Hoe is het Wmo-beleidsplan tot stand gekomen?
Het beleidsplan is gemaakt met behulp van de inbreng van zowel de inwoners van Schagen als de aanbieders van zorg en welzijn.

Ook heeft de gemeente advies gevraagd over het Wmo beleidsplan aan het Platform Wmo Schagen. Dit Platform wordt gevormd door vertegenwoordigers van de doelgroepen.

Plan in ontwikkeling
Het vastgestelde beleidsplan is een dynamisch plan waarin de Wmo doelen en speerpunten voor de periode 2010-2013 zijn geformuleerd.

Negen prestatievelden
Het plan beschrijft de locale invulling van de negen prestatievelden die de Wmo regelt. Deze prestatievelden gaan over: leefbaarheid en sociale samenhang, preventieve ondersteuning jeugd, informatie, advies en cliëntondersteuning, mantelzorg en vrijwilligers, bevorderen deelname aan maatschappelijk verkeer, verlenen individuele voorzieningen, maatschappelijke opvang, openbare geestelijke gezondheidszorg en verslavingsbeleid.

Het Wmo beleidsplan ligt ter inzage in het gemeentehuis maar kunt u ook hieronder vinden.

Te downloaden:

* Concept wmo-beleidsnota Zorgzaam Schagen februari 2010.pdf (141,57 KB)