Artsen zonder Grenzen

58 gewonden behandeld na aanslag in Pakistan

16-07-2010

Artsen zonder Grenzen en het Pakistaanse ministerie van Volksgezondheid hebben gisteren (15 juli) in de Swat Vallei 58 gewonden behandeld. De gewonden vielen bij een bomaanslag in de belangrijke stad Mingora in de noordwestelijke regio. Een aantal van hen was ernstig gewond.

Patiënten

`Al snel na de explosie kwam een stroom gewonden naar de Eerste Hulp van het Saidu Group Teaching Hospital (SGTH) op gang', zegt Sonoko Shidehara, arts van Artsen zonder Grenzen in Mingora. `Mensen kwamen binnen met ernstige hoofd- en borstwonden en ernstige verwondingen door granaatscherven in armen en benen. In totaal hebben we 58 patiënten gezien, waaronder vrouwen en kinderen. De meesten zijn stabiel, maar twee patiënten verkeren nog in kritieke toestand.'

Ziekenhuis

`De explosie vond plaats op een druk moment van de dag', zegt veldcoördinator Josep Prior in Swat. `Kort erna kwamen grote groepen mensen naar het ziekenhuis om te zien hoe het met hun vrienden en familie was. Gelukkig konden we ervoor zorgen dat buiten de patiënten en medische staf niemand de afdeling Eerste Hulp binnendrong.'

Noodsituaties

Voorbereid zijn op noodsituaties is cruciaal voor een adequate reactie op dit soort gebeurtenissen. Daarom wordt het personeel van het ziekenhuis getraind in triage en het opvangen van grote aantallen gewonden. Die kunnen zo snel verdeeld worden in groepen die dan gerichte zorg kunnen krijgen.

Trainingen

Na een jaar afwezigheid keerde Artsen zonder Grenzen recent terug naar Swat om de Eerste Hulp-afdeling van het SGTH te versterken. In samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid is meer staf aangesteld, worden regelmatig trainingen gegeven en wordt gratis gezorgd voor gespecialiseerde apparatuur en levensreddende medicijnen.

In verband met haar neutraliteit en onafhankelijkheid financiert Artsen zonder Grenzen haar werk in Pakistan geheel uit donaties van het publiek.

Meer weten over onze projecten in Pakistan