Gemeente Venray



16 juli 2010

Brandweer Meerlo-Wanssum bij Horst aan de Maas

Het brandweerkorps Meerlo-Wanssum wordt ondergebracht bij de gemeente Horst aan de Maas. Dat hebben Burgemeester en Wethouders van Venray en Horst aan de Maas deze week besloten. Belangrijkste argument voor de keuze is dat korps en kazerne onder dezelfde gemeente vallen. De kazerne van het korps ligt sinds de opheffing van de gemeente Meerlo-Wanssum al in Horst aan de Maas.

Met het besluit komt er duidelijkheid voor de 20 leden van de brandweer van Meerlo-Wanssum. Die krijgen sinds januari van dit jaar hun bevelen uit Venray, terwijl de kazerne in Horst aan de Maas ligt. In die situatie komt het opperbevel van de burgemeester niet goed uit de verf, vinden de colleges. Ook is het besluit belangrijk voor het proces van regionalisering van de brandweer. Door de aansluiting bij Horst aan de Maas valt de post Meerlo-Wanssum niet onder het district Venray dat momenteel in oprichting is. In het district gaan de korpsen van Bergen, Gennep, Mook en Middelaar en Venray op. Horst aan de Maas werkt samen met de gemeente Peel en Maas.

Dienstverlening blijft op peil

De brandweerpost Meerlo-Wanssum bestrijkt delen van de gemeenten Venray, Horst aan de Maas en Bergen. Het Venrayse werkgebied is het grootste en telt de meeste woningen en risico-objecten. De meeste uitrukken vinden echter plaats op Horster grondgebied.

Voor de kwaliteit van de brandweerzorg in beide gemeenten heeft het besluit geen gevolgen. benadrukken de colleges. "Branden worden even snel en even goed geblust als voorheen. Grensoverschrijdende dienstverlening is in gemeenteland heel gewoon", laten de beide burgemeesters Hans Gilissen en Kees van Rooij weten.

Identiteit behouden

De burgemeester van beide gemeenten hebben voor hun besluit overleg gevoerd met de leden van het korps Meerlo-Wanssum. Daarbij werd duidelijk dat de korpsleden het belangrijk vinden om hun eigen identiteit binnen de Horster brandweer te behouden. Ook vinden ze het voor de hand liggen dat de boot die de voormalige gemeente heeft aangeschaft bij het korps blijft horen.

De leden van het korps Meerlo-Wanssum zijn donderdag 15 juli door de beide burgemeesters op de hoogte gebracht van het besluit.