Ministerie van Defensie

HK416 nieuwe wapen commando's

16 juli 2010, 17.33 uur

De Heckler & Koch 416 De leden van het Korps Commandotroepen krijgen een nieuw persoonlijk wapen. De Heckler & Koch 416 (HK416) vervangt de inmiddels op leeftijd zijnde Diemaco-karabijn C8A1GD. Het nieuwe wapen overtreft zijn voorganger op vele punten.

Een van de meest opvallende verbeteringen is dat een commando de HK416 direct kan afvuren zodra hij uit het water komt. Het nieuwe wapen heeft dus geen droog- en onderhoudsbeurt nodig wanneer een commando heeft gezwommen. Daarnaast kan de HK416 alle soorten 5.56 mm munitie verschieten, en worden voorzien van alle gangbare geluiddempers, richtmiddelen, laser- en lichtmodules. Ook is het wapen eenvoudig om te bouwen van de standaard 14 inch loop naar een verkorte 10 inch loop.

Quad rail

Een woordvoerder van het KCT geeft aan dat de commando's uitzien naar de komst van het nieuwe wapen. De Diemaco heeft zijn diensten volgens de zegsman binnen het korps bewezen en mag van een welverdiende oude dag gaan genieten. Inmiddels is de daadwerkelijke instroom van de HK416 van start gegaan.

Enkele kenmerken van de HK416: * Kaliber: 5.56 mm x 45 * Vuurregelaar: semi- of volautomatisch * Magazijn: stalen 20 of 30 schots van Heckler & Koch * Vuursnelheid: 700 tot 900 schoten per minuut * De HK416 heeft een zogenoemde quad rail waardoor eventuele accessoires, zoals een laser of richtmiddel, na onderhoud niet opnieuw ingesteld hoeven te worden. * Ook beschikt de HK416 over een verbeterde kolf met 6 verschillende stelmogelijkheden, een holle en bolle schouderpad en opbergmogelijkheden voor bijvoorbeeld een inbussleutel, batterijen of wapentoebehoren.