KNHS

EK springen: Young Riders winnen brons (persbericht) 16 juli 2010
paardensport

HARAS DE JARDY (KNHS) De Nederlandse Young Riders hebben op de Europese Kampioenschappen brons uit de strijd gesleept tijdens de landenwedstrijd. De springruiters deden dit op de terreinen van Haras de Jardy, nabij Parijs. Bondscoach Sven Harmsen was blij. Ik ben een tevreden mens, ze hebben gestreden voor wat ze waard zijn.

Het Nederlandse team begon sterk aan de wedstrijd, waarbij de hindernissen tot 1m50 werden opgetrokken. Met een springfout van Rabo Talent Hendrik Jan Schuttert (Ommen) en Up To Date, een tijdfout van Stephanie Brugman (Hengelo) met Qwinto en een prachtige nulronde van Nederlands kampioen Ruben Romp (Riel) op Cobos stond Oranje na de eerste ronde op de eerste plaats, gedeeld met Duitsland. Jody van Gerwen (Limbricht) en Tantalus zorgden voor het streepresultaat, maar de Limburgse amazone nam sportief wraak in de tweede manche. Daar kwam ze met een springfout al op hindernis vier, een steilsprong met een waterbakje eronder door de finish. Na de acht strafpunten van startruiter Schuttert was dat een welkom resultaat. Brugman scoorde nu zes strafpunten, waardoor Romp de podiumplaats moest veilig stellen. Concurrent Duitsland was met drie foutloze ronden inmiddels buiten bereik en ook de sterk teruggekomen Zweden bleven buiten bereik. Romp herhaalde zijn prestatie uit de eerste manche. Heel koel stuurde hij Cobos zonder problemen rond.

Goud voor Duitsland
Nederland won brons, het zilver ging naar Zweden, Duitsland is de nieuwe Europees kampioen. Slechts drie ruiters bleven over beide manches foutloos. Naast Romp waren dit de Duitser Andreas Kreuzer met Jumex Sport Atalantus en de Zweed Douglas Lindelöw met Talina. Lindelöw gaat in het individuele klassement aan de leiding, voor Romp. Bondscoach Harmsen reageerde enthousiast: Ik ben heel blij. Van te voren maak je een inschatting. Natuurlijk wil je die eerste plaats van de eerste manche vasthouden, maar het werd moeilijk. Er zat niet meer in. De druk op Ruben was groot, maar hij heeft het fantastisch gedaan. Jody reed een slechte eerste manche. Ze kwam heel knap terug in de tweede ronde. Ze kreeg een vroege fout, maar reed verder foutloos naar huis. Ik ben trots op het team. Ze hebben gestreden voor wat ze waard zijn.
De voor het individuele klassement rijdende Melvin Greveling (Oosterhout) reed ook een sterke wedstrijd. Hij zette met Ultimeau 5 en 0 strafpunten op het scorebord.

Junioren
De junioren rijden vrijdagmiddag de eerste manche van hun landenwedstrijd. Vanwege slechte weersomstandigheden op woensdag lag het concours een tijd stil en het grote aantal deelnemers is het gehele programma opgeschoven. In de eerste individuele kwalificatie bleven Dennis van den Brink (Nijkerkerveen) met Royal Dream, Stefanie van den Brink (Nijkerkerveen) met Wapper, Sjaak Sleiderink (Denekamp) met BMC Laksha de Breve en Jesper Romp (Riel) met Van Schijndels Kris allen foutloos. Kirsten Rikkert (Enter) en Sorrento finishten met vier strafpunten. Maar liefst 102 junioren komen tijdens dit EK aan start, waarbij 23 landen met een compleet team.

In totaal zijn er op dit EK voor junioren, young riders en children 258 deelnemers uit 29 landen aanwezig, die strijden om zes Europese titels.

Auteur: Petra Baas

Alle biografieën van de ruiters zijn te vinden op www.knhs.nl/mediaguide. Kijk in de onderstaande download voor een overzicht.

Uitslagen:
EK Springen, Haras de Jardy (Frankrijk), 16 juli 2010

Landenwedstrijd Young Riders:


1. Duitsland 5 (5/0)

2. Zweden 12 (8/4)

3. Nederland 15
Hendrik Jan Schuttert (Ommen) Kigali 4/8
Jody van Gerwen (Limbricht) Tantalus 16/4
Stephanie Brugman (Hengelo) Qwinto 1/6
Ruben Romp (Riel) Cobos 0/0

4. Frankrijk 16 8/8

Deelnemers:

Young riders (16 21 jaar):
Stephanie Brugman (Hengelo) Qwinto
Jody van Gerwen (Limbricht) Tantalus
Hendrik-Jan Schuttert (Ommen) Up to Date of Cerona Z Ruben Romp (Riel) Cobos of Verdi
Melvin Greveling (Oosterhout) Ultimeau (rijdt individueel mee)

Junioren (14 18 jaar):
Stefanie van den Brink (Nijkerkerveen) Verdi of Wapper Dennis van den Brink (Nijkerkerveen) Royal Dream of Royal Queen Jesper Romp (Riel) Van Schijndels Kris
Sjaak Sleiderink (Denekamp) Laksha de Breve
Kirsten Rikkert (Enter) Sorrento R.a.g. (rijdt individueel mee)

Alle resultaten en informatie zie website EK Jardy