Talis


Start bouw aan de Sperwerstraat in Nijmegen

Samen met wethouder Hannie Kunst werd het startsein gegeven

Onlangs is gestart met de bouw van een project op het voormalige Hartmann-terrein aan de Sperwerstraat in Nijmegen. Op 15 juli werd dit gevierd op de bouwplaats. Wethouder Hannie Kunst gaf het officiële startsein samen met omwonenden, Giesbers-Wijchen Bouw, Talis, SSHN, Portaal en ZZG zorggroep.

Het plan

Nadat het terrein in juni 2008 werd aangekocht, heeft Giesbers-Wijchen Bouw met de gemeente Nijmegen afspraken gemaakt over het woningbouwprogramma en de stedenbouwkundige uitgangspunten. Daarnaast werden er ook afspraken gemaakt met drie corporaties: Talis, SSHN en Portaal, over de afname van woningen. Voor Talis wordt een complex gebouwd waarin behalve 16 appartementen ook 26 woonplaatsen voor dementerende ouderen komen. Deze woonplaatsen worden verhuurd aan ZZG Zorggroep, die tevens de zorg aan deze mensen verleent. Voor Portaal worden 36 appartementen met een ondergrondse stallinggarage gerealiseerd. SSHN realiseert 228 studentenwoningen. In het bouwplan komen ook 5 eengezinswoningen die in het najaar van 2010 in de verkoop gaan.

Omwonenden denken mee

Giesbers-Wijchen betrok de omwonenden intensief bij de ontwikkeling van de plannen. Tijdens individuele gesprekken en informatieavonden kregen omwonenden en belanghebbenden veel invloed in de plannen en ontstond er een groot draagvlak. Ook is er is een BuurtBouwGroep opgericht, waarin een afvaardiging van omwonenden periodiek met de ontwikkelaar bij elkaar kwam. Daardoor bleven omwonenden goed geïnformeerd over de ontwikkelingen en konden zij tijdens deze bijeenkomsten tevens hun mening kenbaar maken. Deze BuurtBouwGroep, die ook tijdens de bouwfase nog regelmatig bij elkaar zal komen, heeft het initiatief genomen om voor de te realiseren bouwblokken, een aantal namen te bedenken waaruit de omwonenden konden kiezen. Tijdens de officiële start van de bouw werden de namen bekend gemaakt. Het gebouw van Talis krijgt de naam Terra. Andere gebouwen krijgen de namen Sol, Luna, Astra en Aqua.

Gebouw Terra

Terra wordt een complex met 26 plaatsen voor dementerende ouderen. Vanaf 2012 huurt ZZG zorggroep de woningen en verleent zij daar zorg aan dementerende ouderen. Daarnaast komen er op de bovenste twee woonlagen van Terra 16 zelfstandige appartementen. Partners van de dementerende ouderen krijgen de mogelijkheid om in één van deze appartementen te wonen. Dat is een bijzonder initiatief en Talis draagt graag bij aan het vinden van een passende woonomgeving voor deze doelgroep die speciale aandacht verdient. Deze vernieuwde woonvorm is huiselijk en kleinschalig en is ondergebracht in een complex van 4 woonlagen. Op zowel de begane grond als de eerste verdieping van Terra komen vier groepswoningen voor deze groep ouderen. De groepswoningen bestaan uit twee keer zes en twee keer zeven plaatsen. De bewoners krijgen allemaal een eigen slaapkamer met badkamer en er komt een gezamenlijke huiskamer met open keuken en algemene ruimten. Deze woningen zijn voorzien van de modernste technische voorzieningen zoals bijvoorbeeld op het gebied van domotica. Rondom het gebouw komt een afgescheiden tuin, waar de bewoners zelfstandig naar buiten kunnen. De provincie heeft speciaal voor dit complex subsidie gegeven vanwege het vernieuwende karakter.

De bouw van alle complexen gaat ongeveer 2 jaar duren.