Ingezonden persbericht

Persbericht
Zwarte Cross 2010: Kwalitatief en kwantitatief weer een stap vooruit!
Op 16, 17 en 18 juli zal voor de 14de maal het Zwarte Cross Festival plaatsvinden op festival de Schans in het Achterhoekse Lichtenvoorde. De opbouw van het evenement is gestart, de campingkaarten zijn sinds 6 juli uitverkocht (dagkaarten zijn nog wel verkrijgbaar!) en organisatie en bezoekers maken zich op voor een weekend vol met muziek, theater, cross, stunts, spektakel, humor, plezier en feest op de inmiddels bekende gemoedelijke Achterhoekse wijze.

Meer dan 100 bands op 21 podia
Verspreid over 21 podia spelen er tijdens het Zwarte Cross Festival meer dan 100 bands uit de meest uiteenlopende genres. Deze podia bevinden zich in verschillende weides en deze weides zijn een soort kleine wereldjes binnen het grote Zwarte Cross geheel. Er is een Fijnproeversweide voor de liefhebbers van alternatieve muziek, het Hoofdpodium voor de grotere mainstreambands, de Metalweide voor de liefhebbers van het betere kabaal, de Reggaeweide waar lekker in de zon gechilled kan worden op zomerse Caribische klanken, etc.

Hieronder een greep uit het totale muziekprogramma van het Zwarte Cross Festival 2010:
The Baseballs (GER), Guus Meeuwis, Caro Emerald, Airbourne (AUS), K's Choice (BE), Trigger Finger (BE), Papa Roach (USA), Di-rect, Volbeat (DK), The Cambell Brothers (USA), The Skatalites (JAM), Converge (USA), King Kahn and the Shrines (USA), Loudness (JAP), Meshuggah (SE), Kamelot (USA), Tim Knol, Revamp, Kenny B., My Dying Bride (UK), Kontrust (AUT), Paradise Lost (UK), Kid Mac (AU), Devildriver (USA), Waylon, Dejafuse, Black Bottle Riot, Kudra Mata, Sonic Sundicate (SE), Forbidden (USA), John Oliva's Pain (USA), Twice, Normaal, My Favorite Scar, Brainpower, Ladi6 (NZ), Rude Rich & the High Notes, Smiley, Winston Francis, JAH6, Tommy Tornado, Splendid, de Loco Loco Disco Show, Alpenland Gaudi, Ayatolla's, Bierefluiters, BZB, The Deaf, Edelweiss Kapel, Irieginal Abraham, Kenneh, Royal Roots, Tonka, WC Experience, De Motorband, Tommy Ebben and the Small Town Villains, Blizzard, Guild of Stags, Mike and the Mellotones, Big Shampoo, Jovink, Mooi Wark, God Dethroned, Jeroen Sweers Boogie Woogie Band, Mad Manoush (CH), Mala Vita, Fragment, Lustige Schlager Freunden, Cirrha Niva, Bazzookas, The Heinoos, The Mahones (CAN) en Pannonia Allstars Ska Orchestra (HUN), Shaking Godspeed, The Devils Blood, The Paceshifters, DeWolff , Moss, Automatic Sam, The Upsessions, Backcorner Boogie Band, Maikal X, Want Want, The Black Spiders (UK), Woost, Coparck, Marike Jager, Friska Viljor (ZWE), e.v.a.

Verder zijn er nog een aantal Undercoversessies in de Undercovertent waar bekende Nederlandse muzikanten in de huid kruipen van hun muzikale helden. Er staan sessies op het programma van o.a. David Bowie, CCR, Van Halen, Prince, AC/DC, Deep Purple, Dick Dale, Guns 'n Roses, Red Hot Chili Peppers, Madonna, MC5, Rory Gallagher, Nirvana en Johnny Cash.

Zwarte Cross: Legendarisch en berucht vanwege spektakel en supersfeer!
Eén van de pijlers van het Zwarte Cross Festival blijft de Zwarte Cross. 10 Klasses waaronder de Superklasse waarin de profs uit binnen- en buitenland strijden om de Gouden Helm, de profi's van de toekomst in Calimeroklasse waarin een veertigtal piepjonge deelnemers (ca. 4 t/m 8 jaar) op 50cc crossmotortjes over de baan razen, de inmiddels legendarische ludieke Special- en Zwaargewichtklasses, de nieuwe Religieklasse (een extra specialklasse met als thema 'geloof' in de breedste zin van het woord) en de Wegraceklasse. Als vanouds is er genoeg te zien op en om de crossbaan van de Zwarte Cross, maar dit jaar is er ook een tent over de baan waar livemuziek aanwezig zal zijn, er flink gefeest kan worden en waar de deelnemers op volle snelheid doorheen zullen vliegen.

Maatwerk en interactiviteit in de Theaterweide
Het theateraanbod is nog nooit zo groot geweest als dit jaar. Per dag zullen er meer dan 300 artiesten verspreid over de Theaterweide en de rest van het festivalterrein optreden! Wat heel bijzonder en uniek is, is dat veel acts speciaal verzonnen worden door en voor de Zwarte Cross. Dat betekent dat deze acts alleen maar dit weekend op de Schans in Lichtenvoorde te zien zijn. Ook zullen er een heel aantal workshops gegeven worden.

Zonder stunts geen Zwarte Cross!
In de Monster Stunt Arena zullen de tien stuntmannen van de Masters of Dirt hun kunsten gaan vertonen in meerdere uiterst spectaculaire FMX en BMX Freestyle shows met als klap op de vuurpijl drie speciale primeurs, waaronder een backflip met een sneeuwscooter. Verder zijn er natuurlijk op verschillende plekken op het terrein allerlei stunts te bekijken. Bezoekers hoeven niet aan de kant te blijven staan, want dit jaar is er een nieuwe programmaonderdeel, genaamd: Do Your Own Stunt. In de Monster Stunt Arena wordt een gigantische schans van ruim acht meter hoog gebouwd waar iedereen vanaf mag glijden op een soort van binnenband. Na een vlucht door de lucht van zo'n tien meter ver landt men in een gigantisch luchtkussen.

Kinderen op de Zwarte Cross!
De Zwarte Cross is allang niet meer alleen een festival voor rockers en motorcrossers, maar een evenement voor iedereen die van gemoedelijkheid, gezelligheid en vrolijkheid houdt. Kinderen horen er dan natuurlijk ook bij en sinds een aantal jaren is er een speciale kinderweide, genaamd: Het Blagenparadijs. Verwacht echter geen kinderachtig programma, maar rockartiesten die speciaal voor de jongste Zwarte Crossers speciale optredens verzorgen, er op echte 50cc motoren gecrossed worden (onder professionele begeleiding!), er is gratis ranja, etc. Kinderen onder de 1.40m hebben op zaterdag en zondag gratis entree.

Kaartverkoop
De campingkaarten zijn reeds uitverkocht, evenals de kamers in Zwarte Cross Hotel 'Zeezicht'. Dagkaarten zijn nog wel te koop, maar de organisatie adviseert om niet lang meer te wachten. Vorig jaar was de zondag van de Zwarte Cross uitverkocht en de verwachting is dat dit jaar voor zowel de zaterdag als de zondag hetzelfde zou kunnen gebeuren.

Dagkaarten zijn te bestellen via www.zwartecross.nl (zonder servicekosten) en verkrijgbaar bij alle vestigingen van Free Record Shop (+ ¤3,25 servicekosten), Van Leest (+ ¤3,25 serservicekosten) en Primera (+ ¤2,50 servicekosten).
Dagkaarten: ¤25,- (tot 1 juli ¤20,-)
K Kinderen onder 1.40 m: Gratis op zaterdag en zondag!
3 dagenkaarten: ¤50,- (tot 1 juli ¤40,-)
br> Camping: Uitverkocht!
Hotel Zeezicht: Uitverkocht!
Kaarten zijn te bestellen via www.zwartecross.nl (zonder servicekosten) en verkrijgbaar bij alle vestigingen van Free Record Shop (+ ¤3,25 servicekosten), Van Leest (+ ¤3,25 25 servicekosten) en Primera (+ ¤2,50 servicekosten).